Рекордни оценки на матурите по математика

Рекордни оценки на матурите по математика | StandartNews.com

Учениците, участвали в изпита по математика на матурата, са постигнали най-високи резултати, сочат данните на МОН. В общо девет от 14 дисциплини децата са усвоили новата учебна програма и са достигнали по-високи оценки, подчерта Таня Михайлова, заместник-министър на образованието. Децата, които са се явявали на тест по математика, са изкарали поне 70 точки при максимален резултат сто, казаха от МОН. За първи път най-високи резултати са имали младите хора от столицата и Смолян. На челната позиция по традиция е 91-ва Немска езикова гимназия, следвани от Американския колеж.

Резултатите на учениците са се увеличили през тази година, включително и по природните дисциплини, посочват специалистите. За първи път се увеличават оценките по литература. С две пълни шестици са 59 зрелостници, но няма нито един, който да е с изцяло сто точки. Според преподавателите зрелостниците на практика са преписвали стихотворението на Вапцаров "Вяра", за да получат високи оценки. Това разказа експертът по български език и литература Александър Трингов. Децата се опитали да преразкажат стихотворението, твърди той. Направили са го 3 на сто от зрелостниците. Част от тях направо са преразказвали "Вяра".

Близо 6500 са отличните оценки по български език и литература. Слаба оценка са получили 3025 младежи.
Просветното министерство предложи от 2022 година да се въведат промени в матурите. Те ще бъдат свързани с новите учебни програми, обясни Таня Михайлова. Вариантите за промяна са няколко. Учениците, които завършват, трябва да изкарат изпит по български език и литература по стандартния модел. Отделно от това, децата трябва да изкарат изпит и по профилиращия си предмет. Има и трети вариант, - младежът да изкара изпита си за третата матура на по-ниско или на по-високо ниво. Ако е учил български език и литература като профилиращ предмет, ученикът може да се яви и на трета профилираща матура, която вече задава въпроси на много по-високо ниво. Не е ясно обаче дали по-високият статут на изпита осигурява вход в университета с предимство. За първи път на този изпит ще се представят децата, които сега са в седми клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай