Рекорд на двойките по български (ОБЗОР)

Рекорд на двойките по български (ОБЗОР) | StandartNews.com

Много са, защото опазихме матурата от подсказване, поясни Меглена Кунева

7466 остават без дипломи, много са хората с две шестици

Рекорден брой на двойките по български език, откак се провеждат матурите у нас, отчете МОН. Абитуриентите са изкарали 4189 слаби оценки, което прави 8,73% от всички, явили се на изпита. 7466 души, или близо 15% от зрелостниците пък няма да получат дипломи, защото имат двойка на единия или на двата изпита. Към тази бройка обаче трябва да бъде прибавен и броят на учениците, които въобще не са се явили на матура. Добрата новина е, че хората с по две шестици са двойно повече от учениците с две слаби оценки, каза просветният министър Меглена Кунева. 4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 - по две двойки. Абитуриентите, изкарали максималния брой от сто точки на изпита, също са два пъти повече от онези, които имат нула точки. Общо 131 зрелостници имат по сто точки поне на едната от двете матури. Отличните оценки по български език са 5602, а на втората матура отличниците са 9716.

На втория зрелостен изпит, който се държи върху предмет по желание, най-много слаби оценки има по география. На практика всеки трети абитуриент, който е държал този изпит, се е оказал със слаба оценка. Това е традиция от години, тъй като много от учениците в професионалните гимназии избират този предмет, смятайки, че ще изкарат изпита от обща култура, въпреки че не са го изучавали в последните две години. Нито една двойка няма само по италиански език. Подобрили са се постиженията по математика и природни науки, но се влошават резултатите по география и философия.
Просветният министър Меглена Кунева обясни високия брой слаби оценки по български с думите "защото опазихме матурите". Тази година те се проведоха при небивали мерки за сигурност и видеонаблюдение. Кунева заяви, че посланието й и към следващите абитуриенти ще бъде "Няма да ви дам да преписвате". Общо 90 са анулираните работи на зрелостници на двете матури. Кунева заяви, че ще работи за това да бъде прекършена тенденцията от ниски оценки по литература. Тя поясни, че ще бъде направен анализ къде са слабите места и че учителите вече няма да препускат през материала, както досега. "Най-лесно е да обясним, че децата сега пишат повече във Фейсбук, отколкото на хартия, но аз не приемам този тип обяснение", каза Кунева. Според нея с промените в училище учениците вече няма да учат наизуст клишета и ще имат повече практически упражнения, но ефектът от това няма да се усети веднага.

Момичетата са с по-висок успех

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети, става ясно от статистиката на МОН за резултатите от матурата. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда, както и испански език.
По разпределение по области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра - най-слабо. Средният успех на софийските ученици тази година е Много добър /4,58/. Само една област е повишила резултата си спрямо миналата година и това е Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад в резултата си от изпита, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали, като в последния град намалението на успеха е с близо 20 стотни. Кърджали нашумя с много висок успех от матурите преди няколко години, когато все още не се водеше толкова стриктно видеонаблюдение. При Смолян пък се появява тенденция да издърпва резултата си напред - при седмокласници и четвъртокласници по някои предмети областта дори бе изпреварила София-град по резултати. Много добре в класацията стоят също Добрич, Видин и Русе.

Още пари за работа с изоставащите

На училищата, в които има изоставащи ученици с проблеми в знанията, могат да бъдат отпускани допълнителни средства, за да работят с тях. Пари за това ще дойдат и по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Министър Кунева поясни, че тук вижда и огромната роля на пенсионираните учители, които могат да работят с децата за преодоляване на дефицитите в знанията им. Всяко училище ще трябва да направи и анализ на пропуските си на базата на изводите от матурите.

Най-добре са по чужди езици

Учениците се представят най-добре на матурите по чужди езици, сочат данните на МОН. Продължава обаче тенденцията все по-малко абитуриенти да се явяват на матура, която се обяснява не само с демографския срив. И тази година броят на подалите заявление за явяване на изпит е по-голям от този на действително явилите се. По български език и литература заявления за явяване на изпита бяха подали 52 089, а в крайна сметка теста са държали 47 991. От тези, които са се явили на изпит по български, една трета не са отговорили на последния 41-ви въпрос, по който трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение върху "Гераците". 52 на сто са писали съчинението, а 48 на сто са избрали да създадат есе. Спрямо минали години обаче се увеличава броят на зрелостниците, които са създали собствен текст.

Две пловдивски и две варненски школа в челната десетка

Немската първа на изпитите

И Испанската изпревари Американския колеж по литература

Първа немска и Испанската гимназия изпревариха тази година традиционния първенец на изпита по литература - Американския колеж. Тази година неговите ученици са класирани на трето място по успех. На първо е Немската с общ успех 5,71 и 208 явили се на изпита ученици. Втора е Испанската със среден резултат Отличен 5,67. Само със стотна назад - с 5,66, се класира Американският колеж. На четвърто място е Втора немска гимназия, чиито възпитаници са изкарали средно 5,60 на изпита. Първото нестолично училище в класацията е Езикова гимназия "Пловдив", която е на пето място с 5,55. Още една гимназия от Пловдив и две от Варна са влезли в челната десетка. В нея са също и НГДЕК и Първа английска гимназия в столицата.

По резултати от втория държавен зрелостен изпит начело е Американският колеж със среден резултат Отличен /5,84/. На второ място тук се нарежда Софийската математическа гимназия, чиито възпитаници на изпита си върху предмет по желание са изкарали 5,77. На трето място е Испанската с 5,72, следвана от Първа немска, чиито ученици имат средно 5,69 на изпита. На пето място и тук се класира Езикова гимназия - Пловдив, следвана от Първа езикова гимназия във Варна и Първа английска в столицата. Следват две русенски училища - Математическата и Английската гимназия. В класацията има само едно частно училище - Частна гимназия с езиков и хуманитарен профил от София.

16 856 седмокласници не могат да кандидатстват

16 856 седмокласници няма да могат да кандидатстват тази година заради двойка на изпита по математика. Това е окончателната статистика на МОН, след като в петък бе обявено, че близо 18 000 имат двойки на първия модул от изпита, а около 4000 са със слаби оценки на двата модула. По думите на заместник-министър Диян Стаматов има около 1000 седмокласници, които въпреки че са изкарали двойки на първия модул, който е по-лесен, са работили и по втория и са успели да си прибавят по една или две точки, така че в крайна сметка да изкарат тройка. Понякога такава точка идва и само от направен чертеж, обясниха от МОН. Те поясниха, че разминаването в цифрите е дошло оттам, че в петък все още не е имало статистика колко ученици са продължили да пишат по втория по-сложен модул въпреки неуспеха си на първия.
Стаматов заяви, че все още е рано да кажем дали при толкова слаби оценки ще се изпълни обявеният държавен план-прием в гимназиите, тъй като учениците все още не са подали документи. В момента за тях са обявени 32 300 свободни места. "Част от паралелките вероятно ще бъдат закрити, но отново ще има училища, които ще се радват на много голям интерес", каза заместник-министърът.

46 университета приемат с оценките

46 български университета приемат с оценките от матура, сочат данни на МОН. Някои обаче умножават бележката от зрелостния изпит по по-нисък коефициент, така че в крайна сметка тя се оказва по-ниска от резултата, който ученикът е получил на приемния изпит във висшето училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай