Разследват теча на матурите (ОБЗОР)

Разследват теча на матурите (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Разследването за продаването на отговорите на втората матура по избор вече е започнало. Това обяви просветният министър Анелия Клисарова. МВР вече нищи схемата, при която срещу сумата от 150 лв. отговорите се изпращат чрез sms. Клисарова благодари на полицаите за бързата и адекватна намеса по случая. Разследването трябва да установи и каква част от абитуриентите са се възползвали от верните отговори срещу заплащане. Работи се по няколко версии - къртица в министерството, учител, който има достъп до матурата, не се изключва и ученик. Проф. Клисарова заяви, че не вярва отговорите да са изтекли от служители на МОН, защото по думите й те са отговорни хора, в които тя не се съмнява. "За мен това е една престъпна схема, която е много порочна, но няма да наруши и да позволи на тези ученици, които са учили, да се провалят. И ще кажа защо - защото те не са успели нито с есето, нито със слушане и говорене", заяви просветният министър. Тя увери, че матурите няма да бъдат провалени и всеки ще си получи заслуженото.

От образователното министерство публикуваха вчера официално отговорите на матурите. Родители, експерти и учители обаче са ядосани и гневни, защото в посочените отговори на изпита по английски език са констатирали грешки и неточности. Вече е стартирала и онлайн петиция, за да бъдат коригирани грешките. Хората, които са се включили в нея, са над 2000.

Междувременно британецът Алекс Казънс реши матурата ни по английски и изкара 52 от 60 точки. Той прати писмо до просветното ведомство, в което описа 7-те грешки, които е открил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай