Петък,

Психолог във всяко училище и детска градина

От: Failed to load user -
6529
Психолог във всяко училище и детска градина
A
A
A

София. Във всяко училище и детска градина ще има психолог и педагогически съветник, предвиждат промени в закона за училищното обрасование. Председателят на парламентарната комисия по образование алармира, че в момента в повечето учебни заведения няма такива специалисти.

Предложението е във връзка със зачестилите случаи на насилие сред учениците.

„Заложили сме на това да има екип от специалисти, които да работят с децата, които са с различни трудности в поведението. Идеята е да се привличат и социални работници, да се изследват причините за поведението и след това да се прави план за работа с децата, така че да има някакъв смисъл. Разбира се, има и наказания на т.нар. "санкции", в които обаче изрично е записано, че ще се прилагат в краен случай, когато са изчерпани всички останали подходи и мерки и методи, които са заложени", коментира Дамянова.

Депутатът посочи, че в законопроекта има глава, наречена „Подкрепа за личностно развитие", тъй като вносителите от ГЕРБ смятат, че дисциплината в училище, психоклиматът, както и различните прояви и форми на агресия в училищата и в детските градини имат своите причини.

На въпрос не е ли добър вариант, както беше предложено преди години в законопроекта на правителството на Сергей Станишев, учениците да полагат обществено-полезен труд, като наказание, Дамянова попита риторично: „Трудът наказание ли трябва да бъде за децата?"


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички