Психолог във всяко училище и детска градина

Предложението е заради зачестилите случаи на насилие. Подобен наскоро имаше в Четвърто помощно училище за деца със специални потребности

Психолог във всяко училище и детска градина | StandartNews.com

София. Във всяко училище и детска градина ще има психолог и педагогически съветник, предвиждат промени в закона за училищното обрасование. Председателят на парламентарната комисия по образование алармира, че в момента в повечето учебни заведения няма такива специалисти.

Предложението е във връзка със зачестилите случаи на насилие сред учениците.

„Заложили сме на това да има екип от специалисти, които да работят с децата, които са с различни трудности в поведението. Идеята е да се привличат и социални работници, да се изследват причините за поведението и след това да се прави план за работа с децата, така че да има някакъв смисъл. Разбира се, има и наказания на т.нар. "санкции", в които обаче изрично е записано, че ще се прилагат в краен случай, когато са изчерпани всички останали подходи и мерки и методи, които са заложени", коментира Дамянова.

Депутатът посочи, че в законопроекта има глава, наречена „Подкрепа за личностно развитие", тъй като вносителите от ГЕРБ смятат, че дисциплината в училище, психоклиматът, както и различните прояви и форми на агресия в училищата и в детските градини имат своите причини.

На въпрос не е ли добър вариант, както беше предложено преди години в законопроекта на правителството на Сергей Станишев, учениците да полагат обществено-полезен труд, като наказание, Дамянова попита риторично: „Трудът наказание ли трябва да бъде за децата?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай