Протест брани историята в 11-и клас

Протест брани историята в 11-и клас | StandartNews.com

София. Социалните мрежи пощуряха срещу идея да се премахне задължителното изучаване на история в 11-и и 12-и клас. Подобна идея имаше още по време на правителството на ГЕРБ. Но сега просветното министерство започва консултации и с учителите по всеки от отделните предмети. За историята срокът преподавателите да изпратят коментарите си е до края на февруари. Това е поводът стотици хора да заявят във Фейсбук призиви за протест. Той е насрочен за 18.30 ч във вторник пред сградата на МОН. Организира се от групата "Българска история" във Фейсбук.
Промените в учебната програма се правят по европроект, но няма да станат факт преди приемането на новия образователен закон. В него учениците в 11-и и 12-и клас вече ще могат да се профилират и да избират сами част от предметите си. Така те ще посочват дали да залягат над учебниците по история, физика и география например. Българският език и литература остават задължителен предмет, тъй като по тях се държи матура.
За сметка на това ще се увеличат часовете по история в 8-и и 10-и клас.


"Подобна реформа ще нанесе тежки последствия върху знанията, подготовката и цялостната обща култура на българските ученици и най-вече върху националното им самочувствие", коментират от групата "Българска история".
От Министерството на образованието обясниха, че промените в учебната програма няма да влязат в сила, преди да бъде приет новият закон за училищното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай