Проф. Илчев: Спрете кресливата кампания срещу СУ

Проф. Илчев: Спрете кресливата кампания срещу СУ | StandartNews.com

В гневна декларация ректорът на СУ проф. Иван Илчев призова за прекратяване на "кресливата кампания срещу Софийския университет". В последните няколко седмици Алма матер е подложен на безпрецедентни атаки.

Проф. Илчев изтъква, че предстоящият на 17 декември избор на нов ректор на СУ се използва за политическо и икономическо противопоставяне. Припомняме, кандидатурите за поста са две: на проф. дфн Анастас Герджиков и на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов.

Това вреди на двамата достойни кандидати за ректор на Университета, които през цялата кампания запазиха конструктивния тон и взаимното уважение.

Вредите за най-старата и авторитетна академична институция обаче ще останат дълго след като утихнат конюнктурните страсти, подчертава Илчев.

Академичната общност на Софийския университет, заявява професорът, може да бъде убедена да избере своя ректор единствено по начина, по който двамата кандидати го правят - излагайки идеите си в диалог с всички в Университета.

Той призовава в оставащите няколко дни до Общото събрание на Софийския университет тази креслива кампания да бъде прекратена. Недостойно е Университетът да се използва като декор на чужди битки, коментира Илчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай