Проф. Балкански с кръжок в Сливен

Проф. Балкански с кръжок в Сливен | StandartNews.com

Инвестирал е и в училищен театър в Нова Загора

Направил първия компютърен кабинет в математическата гимназия на града

Професор Минко Балкански отново изненада приятно учениците на България. Този път световноизвестният физик, който живее в Париж, залага на Център за обучение в извънкласна форма. Това са някогашните кръжоци, които много бързо бяха забравени у нас.

"Имам идея да открия в Сливен център за обучение на ученици, но не в класна, а в извънкласна форма", заяви проф. Балкански при посещението си в кабинета на кмета на Общината Стефан Радев. "Надяваме се да постигнем голям социален ефект и децата от всички населени места в областта да имат възможност да се събират на едно място и да изградят приятелства", каза професорът.

Неговата идея е подобни центрове да бъдат създадени на общо шест места в страната. При следващото си идване в България проф. Балкански ще събере на едно място кметовете и началниците на регионалните инспекторати по образование в шестте области. "Идеята е тези кръжоци или школи да се създадат в училищата на общинско ниво. Проф. Балкански с това живее, макар и в Париж, той

постоянно крои планове за развитие на образователното дело

в България. Има неизчерпаема енергия", каза пред "Стандарт" Ангел Ангелов, който движи проектите на професора у нас. "Важното е, че проф. Балкански и кметът на Сливен Стефан Радев се харесаха. Това е моето впечатление. Надявам се Сливен да стане един от шестте града, където ще се изградят подобни центрове", каза Бисерка Василева, шеф на РИО в Сливен. Всъщност тя е първият човек от града под Сините камъни, който осъществява контакт със световноизвестния физик. Това се случва през 2002 г., когато Василева е директор на Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". "Оттогава той е приятел на гимназията, помогна ни да направим първия си компютърен кабинет", споделя Василева. Тези компютри са част от общо 850-те компютъра от Швейцария, доставени от основаната от професора фондация "Миню Балкански". Василева припомня, че проф. Балкански помага на българското образование от далечната 1986 г. "Оттогава досега той е разкрил със собствени средства повече от 130 компютърни кабинета в България. Професорът издържа български учени и студенти във Франция, прави школи и лаборатории", казва шефката на РИО в Сливен.

Сигурно не е случаен и фактът, че при посещението си под Сините камъни професор Балкански бе гост именно в ПМГ "Добри Чинтулов". За срещата с този удивителен българин бяха дошли и ученици от ГПЗЕ "Захари Стоянов". "Изключително сме доволни от срещата с професора", каза пред "Стандарт" директорът на ПМГ "Добри Чинтулов", Мариана Милева. "Той представи на учениците своя Национален център, изграден в родното му село Оряховица. Покани всеки, който иска, през летните месеци да се включи в обучението, където

преподават най-добрите български математици

и преподаватели от Сорбоната. Професорът е осигурил и учители по френски език на тези, които проявяват интерес за по-нататъшно обучение във Франция", каза Милева. В родното си село Минко Балкански е закупил сградата на училището, където е изградил центъра. Наскоро той е купил и съседна къща в помощ на процеса на обучение. Преди да си тръгне от Сливен, големият българин бе удостоен с наградата "Софроний Врачански" на РИО. Като физик той, естествено, преди всичко държи на точните науки, където са и големите му постижения. Малцина обаче знаят, че проф. Балкански е инвестирал и в театър. Разбира се, иде реч за училищен театър. Той е изградил театър към училище "Христо Ботев" в Нова Загора. "Театърът е направен по френски модел и това е единственото място в България, където има подобна придобивка", каза пред "Стандарт" Ангел Ангелов.

Проф. Балкански е роден през 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско. Един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в "Екол нормал" като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Той е почетен професор на Университета "Пиер и Мари Кюри" в Париж, многократно е

гост-професор в Калифорнийския университет

с дълго научно сътрудничество с Индия (където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания), член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия), с непрекъснато научно сътрудничество с Полша (и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша), с дълголетно научно сътрудничество с Китай и много други страни, доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай