Понеделник,

Проф. Балкански с кръжок в Сливен

От: Failed to load user -
1910
Проф. Балкански с кръжок в Сливен
A
A
A

Инвестирал е и в училищен театър в Нова Загора

Направил първия компютърен кабинет в математическата гимназия на града

Професор Минко Балкански отново изненада приятно учениците на България. Този път световноизвестният физик, който живее в Париж, залага на Център за обучение в извънкласна форма. Това са някогашните кръжоци, които много бързо бяха забравени у нас.

"Имам идея да открия в Сливен център за обучение на ученици, но не в класна, а в извънкласна форма", заяви проф. Балкански при посещението си в кабинета на кмета на Общината Стефан Радев. "Надяваме се да постигнем голям социален ефект и децата от всички населени места в областта да имат възможност да се събират на едно място и да изградят приятелства", каза професорът.

Неговата идея е подобни центрове да бъдат създадени на общо шест места в страната. При следващото си идване в България проф. Балкански ще събере на едно място кметовете и началниците на регионалните инспекторати по образование в шестте области. "Идеята е тези кръжоци или школи да се създадат в училищата на общинско ниво. Проф. Балкански с това живее, макар и в Париж, той

постоянно крои планове за развитие на образователното дело

в България. Има неизчерпаема енергия", каза пред "Стандарт" Ангел Ангелов, който движи проектите на професора у нас. "Важното е, че проф. Балкански и кметът на Сливен Стефан Радев се харесаха. Това е моето впечатление. Надявам се Сливен да стане един от шестте града, където ще се изградят подобни центрове", каза Бисерка Василева, шеф на РИО в Сливен. Всъщност тя е първият човек от града под Сините камъни, който осъществява контакт със световноизвестния физик. Това се случва през 2002 г., когато Василева е директор на Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". "Оттогава той е приятел на гимназията, помогна ни да направим първия си компютърен кабинет", споделя Василева. Тези компютри са част от общо 850-те компютъра от Швейцария, доставени от основаната от професора фондация "Миню Балкански". Василева припомня, че проф. Балкански помага на българското образование от далечната 1986 г. "Оттогава досега той е разкрил със собствени средства повече от 130 компютърни кабинета в България. Професорът издържа български учени и студенти във Франция, прави школи и лаборатории", казва шефката на РИО в Сливен.

Сигурно не е случаен и фактът, че при посещението си под Сините камъни професор Балкански бе гост именно в ПМГ "Добри Чинтулов". За срещата с този удивителен българин бяха дошли и ученици от ГПЗЕ "Захари Стоянов". "Изключително сме доволни от срещата с професора", каза пред "Стандарт" директорът на ПМГ "Добри Чинтулов", Мариана Милева. "Той представи на учениците своя Национален център, изграден в родното му село Оряховица. Покани всеки, който иска, през летните месеци да се включи в обучението, където

преподават най-добрите български математици

и преподаватели от Сорбоната. Професорът е осигурил и учители по френски език на тези, които проявяват интерес за по-нататъшно обучение във Франция", каза Милева. В родното си село Минко Балкански е закупил сградата на училището, където е изградил центъра. Наскоро той е купил и съседна къща в помощ на процеса на обучение. Преди да си тръгне от Сливен, големият българин бе удостоен с наградата "Софроний Врачански" на РИО. Като физик той, естествено, преди всичко държи на точните науки, където са и големите му постижения. Малцина обаче знаят, че проф. Балкански е инвестирал и в театър. Разбира се, иде реч за училищен театър. Той е изградил театър към училище "Христо Ботев" в Нова Загора. "Театърът е направен по френски модел и това е единственото място в България, където има подобна придобивка", каза пред "Стандарт" Ангел Ангелов.

Проф. Балкански е роден през 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско. Един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в "Екол нормал" като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Той е почетен професор на Университета "Пиер и Мари Кюри" в Париж, многократно е

гост-професор в Калифорнийския университет

с дълго научно сътрудничество с Индия (където участва в създаването на Висш институт за научни изследвания), член е на Индийската академия на науките (и награден от президента Раджив Ганди с най-високата степен на Наградата за заслуги към Индия), с непрекъснато научно сътрудничество с Полша (и командор със Звезда на Ордена за заслуги към Полша), с дълголетно научно сътрудничество с Китай и много други страни, доктор хонорис кауза на Софийския университет.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички