Приемат първолаци на 2 класирания

Приемат първолаци на 2 класирания | StandartNews.com

Битката за записване в първи клас вече започна. Очаква се тази година да бъде особено трудна, тъй като 2006 година, когато са родени повечето бъдещи първолаци, се смята за годината с истински бейби бум. Заради това и регионалният инспекторат по образование е направил нова схема за класиране и записване.

Директори в столицата обявяват списъците с приетите деца в един и същи ден

Иде краят на изтощителните обиколки на родителите на първолаци от школо на школо. За първи път тази година столичните училища ще изнесат списъците с приетите деца в един и същи ден. Голяма част от тях ще качат имената и на сайтовете си. По този начин семействата няма да чакат със седмици решението на едно или други училище, да се чудят къде да запишат детето си и дали няма да изпуснат сроковете си.

Директорите са се разбрали за единното класиране с шефа на просветния инспекторат Ваня Кастрева. Заради уговорката част от тях дори разместиха предварително обявените дати. Всички имена на приетите на първо класиране малчугани ще станат ясни на 3 юни около 17 часа. На 4 и 5 родителите трябва да запишат детето си с оригиналните му документи. По този начин, ако то е прието в две или три училища, ще стане ясно къде хлапето освобождава място за следващия в класирането. На 6 юни директорите ще оповестят колко свободни места са останали след първото класиране. Те ще се заемат от децата, останали под чертата, по реда, в който са били класирани до момента. На 9 и 10 юни ще бъдат заети и тези места, след което на 11 юни се изнасят списъците на приетите. Директорите се надяват, че към този момент вече ще бъдат заети местата във всички по-големи столични училища, за които кипи битка и няколко деца чакат за място. След това останалите квартални училища, в които не са запълнени бройките, ще могат да записват некласираните ученици.

Всяка година в столицата има около 15-20 училища, за които се води битка, разказаха директори. Тази година обаче тя е малко по-оспорвана - там където до момента са чакали по 350-400 ученици за място, сега чакат около 450. Едната от причините е, че точно това е поколението на бейби бума и випускът е по-голям. Втората причина е, че навремето родителите са се напатили от чакането за детски градини, където много от хлапетата са останали без място. За да се подсигурят, за първи клас те подават документи в по-голям брой училища и по този начин създават изкуствена навалица, разказаха директори.

Част от школата обаче вече са решили проблема с опашките, като приемат документи и класират онлайн. Това са 31-о, 107-о и 125-о. "Подаването на документи мина много бързо и лесно, имаме около 400 чакащи деца. Затова решихме по същия начин да протече и класирането", разказа директорът на 31-о СУЧЕМ Надежда Николчева. По този начин процедурата е по-прозрачна и за родителите, защото виждат какъв брой точки събират конкурентите на детето им. Шефът на просветния инспекторат в столицата Ваня Кастрева обаче обясни, че ако искаме да въведем електронното класиране за цяла София, трябва да има промени в наредбата за прием на първокласници, за да се уеднаквят критериите за всички деца. В момента всяко училище само въвежда изискванията си.

Понякога те са приблизително еднакви, но носят различен брой точки в различните школа. Така например местоживеене в близост до училището носи 16 точки за кандидатите в 31-о СУЧЕМ, но в 51-о СОУ - от 10 до 4 в зависимост от това колко близо е домът на семейството. В 119-о СОУ адресна регистрация в близост до училището носи цели 50 точки. Много от школата обаче тази година са въвели ограничение откога трябва да бъде адресната регистрация на семейството, за да носи бонус при приема. Част от тях не присъждат точки или намаляват броя им, ако семейството се е нанесло на този адрес след Нова година. Причината е, че има некоректни родители, които се регистрират при близки и познати, за да се класира детето им в съответното школо.

Вдигат летвата за учителите

Просветното министерство ще вдигне летвата при подготовката на учителите. Това ще стане с приемането на стратегията за развитие на педагогическите кадри, която трябва да влезе в МС до две седмици, съобщи във Варна образователният министър проф. д-р Анелия Клисарова. С документа професията става регулирана и обучението ще отговаря на много по-строги критерии. Ако университетът не отговаря на тези изисквания, няма да получи акредитация. Държавата стриктно трябва да проверява учебните планове и качеството на подготовка, поясни Клисарова.

Много важен момент е да се направи не само регистър на тези 90 000 учители в страната, но и платформа, чрез която да се управлява кариерното им развитие. Те ще могат да растат по-бързо от младши към старши учител, а не да чакат 10 години. Обсъжда се и въвеждането на стажант учители - студенти в четвърти и пети курс.

Хомеопатия и китайски - хит след 7-и клас

Екзотични езици и хомеопатия са хит сред кандидат-гимназистите за следващата учебна година. Директори са поискали разширяване на приема за специалисти по фитопродукти и хомеопатия в професионалните гимназии. Повече ученици ще се приемат и в паралелките по графичен дизайн, мехатроника и агроекология в техникумите в цялата страна.

Нарастват и училищата, които разкриват класове по източни езици. В столицата тази година японски и китайски се изучават на две места - В 18-о и 138-о училища. Подобна паралелка се открива и в Пловдив - в ЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери", като китайският ще бъде основен. В ЕГ "Иван Вазов" под тепетата пък въвеждат от септември СИП по японски език. Във Велико Търново пък ще се изучават като специалност китайски език и философия.
Експерти прогнозират по-жестока битка за елитните гимназии, особено в столицата, защото в част от паралелките приемът ще бъде намален. Някои от тях са заявили, че искат да приемат не по 28, а по 26 ученици в клас, за да имат възможност да работят по-добре с децата. За сметка на това са открити повече места в професионалните гимназии. В столицата те са нараснали с 15 - от 84 миналата година на 99 през тази. За да бъдеш приет в училище от топ 10 в столицата, вероятно ще трябва оценка минимум 5,50 на изпита, предполагат просветните експерти. Две от столичните школа ще компенсират намаления прием с факта, че откриват по една паралелка повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия. Новост е и това, че фризьорският техникум прави прием след 7-и клас.

Миниматурите по еврообразец

Миниматурите в четвърти клас, които започват от днес, ще бъдат по тертипа на международното оценяване за четвъртокласници PIRLS. По български език например те ще се състоят от диктовка плюс текст, предназначен за четене с разбиране, и 11 въпроса към него. Този изпит се провежда днес, след което на четвъртокласниците предстои цял маратон от тестове. На 8 май те ще държат изпита си по математика, а на 12 и 13 май - съответно по човек и природа и човек и общество. Изпитите започват точно в 10 часа във всички училища в страната и траят един учебен час. За останалите ученици в школата денят си остава учебен. Всеки тест носи максимум 20 точки. С по 1 точка се оценяват въпросите с избираем отговор, с 2 - тези със свободен, които изискват разбиране и прилагане на наученото. Цели 6 точки носи на хлапетата вярно направената диктовка. Не е задължително точките да се трансформират в оценка по шестобалната система, но по желание учителят може да го направи и да я впише като текуща в дневника и бележника на детето.

Казват скалата за всички матури

Скалите за всички матури, по които точките се преобразуват в оценки, ще бъдат обявени в дните на провеждането на изпитите, казаха от просветното министерство. Досега бе ясно, че то ще оповести скалата по български език и литература на 21 май, когато е тестът. Стана ясно обаче, че и на 23 май, когато е втората матура по желание, ще бъде оповестено по каква скала ще бъде оценявана тя. Все още не е ясно къде ще бъдат тройката и шестицата на втория изпит и дали скалата ще съвпадне с тази по литература.

Под тепетата местата свършиха

Пет месеца преди началото на новата учебна година местата за първолаци в елитните пловдивски школа са на привършване. Родители пускат молби в избраните школа, още докато децата им са в забавачките. ОУ "Христо Ботев" спря приема на молбите още през януари, тъй като рекордният брой заявления бе достатъчен за попълване на петте класа. Подаването на заявления в ОУ "Антим I" тече от октомври миналата година. Там вече се проведе и първата родителска среща. Местната управа предвижда въвеждане на електронна система за прием.

2220 първолаци пък ще влязат в класните стаи в Бургас наесен. Кандидатстването на най-малките ученици там става по електронен път. Три училища са най-предпочитани пък от първолаците във Велико Търново.

Плащат бензина на даскалите

Държавата ще плаща бензина или автобусните билети на учителите, които живеят в едно населено място, а преподават в друго. Това става ясно от проектонаредба на просветното министерство. Тя е част от пакета за привличане на преподаватели в по-отдалечените места, където сега няма желаещи да водят часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай