Премиерът: Обсъждаме вдигане на учителските заплати

Премиерът: Обсъждаме вдигане на учителските заплати | StandartNews.com

Това може да стане през следващата година, ако има пари в бюджета

Решение за увеличение на заплатите на учителите не е взето, просто защото е рано. Бюджетът се прави през месец октомври и тогава ще се правят разчети и ще се решава дали ще има увеличение на заплатите. Това каза пред парламента премиерът Бойко Борисов.

„Всички много активно ще преговаряме по тази тема, не отказвам и ще участвам с най-голяма радост в такива преговори", добави Борисов.

Обещанието му идва седмица след разминаването между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Меглена Кунева за това дали ще има увеличение на възнагражденията на учителите.

„Майка ми е била начална учителка, заплатите малки, децата палави, надува й се главата. Знам, че не са добре платени учителите, но с финансовия министър ще направим всичко възможно", каза още премиерът.

За оставката на министър Меглена Кунева Борисов отговори така: „Дейвид Камерън подаде оставка, не искаме други оставки днес". После добави: Имаме коалиционно правителство, искане за оставки в момента няма към нито един министър".

Независимият депутат Георги Кадиев, който попита премиера за заплатите в парламентарния контрол, прочете колективен трудов договор на учителите, подписан малко след учителския събор. От него той цитира член 27, според който Министерството, съвместно със социалните партньори, предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017г. ". Кадиев попита Борисов как тълкува това?

"Подписаният документ най-вероятно иска да каже, че всички много активно ще преговаряме от сега нататък по тази тема. Ще участваме и ние с финансовия министър в процеса", отговори Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай