Правят „Университет на третата възраст" в Хасково

Правят „Университет на третата възраст" в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Хасково може да стане единственият у нас град с „Университет на третата възраст" Идеята е на министъра на образованието проф. Тодор Танев.

Въпреки че вчера той беше на среща в областния град с кмета Георги Иванов, министърът само намекна, че има „интересна идея". Каква точно е тя обаче стана ясно късно снощи в социалната мрежа.

Според публикацията във Фейсбук профила на министъра, Университетът на третата възраст ще представлява нещо като професионален колеж.

„Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит, да разширява своите умения и да прекарва свободното си време активно, интересно и творчески", пише в профила си министърът.

Той развива идеята, като посочва, че в УТВ ще се приемат и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те получават кредити.

Според кмета на Хасково Георги Иванов за града е важно да има висше учебно средище и ако според спецовете в образованието в момента има необходимост от междинно звено като УТВ, той няма нищо против.

Хасково е готово да предостави безвъзмездно дори и базата, където Университетът на третата възраст да се помещава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай