Половин милион стипендия за талантлива българка

Половин милион стипендия за талантлива българка | StandartNews.com

500 000 лв. стипендия на Фондация „Кроношпан" спечели 18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив. Тя ще учи в Бабсън колидж в Бостън.

Мартина преодоля конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Университетът оглавява над 20 години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света. Бабсън Колидж е отличен като най-добрия университет за предприемачество в САЩ и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine.

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около половин милион лева.

"Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него", споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо 13 претенденти - двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България. Всеки от тях трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb", за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.

Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета.

Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан" се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители", каза Николай Банков, изпълнителен директор на „Кроношпан България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай