Пишат нов закон за професионално образование

Пишат нов закон за професионално образование | StandartNews.com

Една паралелка - няколко професии, кметове и бизнес ще решат кои специалности да се учат

Изцяло нов закон за професионалното образование и обучение ще предложи министерството на образованието до края на годината. Това съобщи във Варна просветният министър Меглена Кунева. "Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите. Той трябва да е с хоризонт поне 10 г. и да издигне престижа на професионалното образование в обществото", посочи Кунева.

"От проведените срещи в страната, включително и от дискусиите на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика!", ясно се очерта проблемът с недостига на кадрите като основен за бизнеса, посочи за "Стандарт" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Затова министър Кунева е разпоредила да се изготви до края на ноември нова стратегия за професионалното образование в България, която да бъде максимално добре работеща и върху нея да стъпи изцяло новият закон за професионалното образование и обучение. В този закон три са ключовите институции, които ще решават в бъдеще какви специалности да се изучават в професионалните гимназии - директорът на училището, общината в лицето на кмета и представителите на местния бизнес. "В момента само училищните директори определят профила на паралелките. Искаме да обединим очакванията на общината за развитието на местната икономика с тези на бизнеса, който ще подпомага финансово обучението на учениците с организиране на тяхната практика", заяви Стаматов. С новия закон ще се създаде и възможността учениците от една паралелка да изучават няколко специалности. "Сега, ако една паралелка е от 26 ученици, всички те се обучават с една и съща специалност. Но в едно малко населено място е невъзможно да бъдат осигурени 26 работни места с една и съща професия. Затова ще се допусне в една паралелка да се преподават по 2-3 специалности, но с един и същ учебен план по общообразователните предмети", обясни Стаматов. Образователното министерство ще търси и широка парламентарна подкрепа за новия закон, за да не буксува той толкова дълго време, както при предишните закони. До края на април документът трябва да бъде гласуван в парламента и да влезе в сила от следващата учебна година.

"Необходими са реформи и във висшето образование, така че да се повишат изискванията за качествено обучение", заяви още министърът на образованието Меглена Кунева. Според нея университетите, които не предлагат качествено обучение, не би трябвало да получават държавна поръчка. "Не е възможно в един университет да се изучават всякакви дисциплини и обучението по всички да е достатъчно добро. Публичните пари трябва да бъдат разпределени там, където нещата са качествени", смята Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай