PISA изпитва за работа в екип

PISA изпитва за работа в екип | StandartNews.com

Дават точки и за добър "етикет" в чата

Тази година PISA ще изненада 15-годишните ученици с още един тест върху умения, които те не са усвоявали в училище. Става дума за способността им да решават проблеми в сътрудничество - иначе казано, да работят в екип. Това е част от т.нар. меки умения, каквито напоследък въвеждат повечето образователни системи по света. У нас обаче далеч не всички училища дават възможност на децата да разработват проекти в група, така че тестът може да се окаже препъникамък за тийнейджърите напролет. За разлика от България, в Англия например още от 10-годишни децата правят такива училищни проекти дистанционно, като общуват онлайн.

Както и тестът по природни науки, който ще се проведе напролет, и този компонент от изследването ще бъде компютърно базиран - тоест учениците не само ще трябва да работят в екип, а и да го направят онлайн с компютърно симулирани партньори. Примерни задачи по темата вече са публикувани на страницата на Центъра за контрол и оценка на качеството на обучение /ЦКОКО/. От учениците се очаква първо да достигнат до единна формулировка на проблема, който им предстои да решат, а след това да обсъдят по имейл и в чата как точно да стане това. Същевременно те демонстрират и уменията си да комуникират онлайн и да работят с компютър. Всяка от задачите съдържа няколко пункта, тоест учениците трябва и да планират различните етапи до достигането на крайния резултат.

Екранът на учениците е разделен на две, като в лявата е формулиран проблемът, там е и полето на чата. В дясната част е мястото за тяхната активност. Дадени са също и бележник, както и симулирани линкове към различни сайтове, които ще бъдат нужни на децата в процеса на решаването на теста. Според една от примерните задачи ученикът и тримата му виртуални връстници - Рени, Георги и Борис, трябва да вземат решение как да организират посещението на свои връстници от чужбина, какви интересни места да им покажат, като се съобразяват с разположението на мястото, неговата атрактивност, с времето, необходимо за пътуване. Всяко правилно решение се възнаграждава с кредити, тоест определен брой точки. Учениците си въвеждат и определени правила, така че всъщност задачата следи и дали тийнейджърът умее да спазва правилата при общуване в чата. При предишното оценяване PISA пусна изследване за решаване на проблеми, но тогава измерваше само индивидуалните умения в тази област. На някои от задачите българските ученици получиха доста ниски резултати - около 80% например не съумяха да се справят с покупката на билет за метрото от автомат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай