Първомайската гимназия пази традиции на един век

Гордеем се с учениците си, успели в цял свят, казва директорът Елена Иванова

Първомайската гимназия пази традиции на един век | StandartNews.com

СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай е едно от най-старите училища у нас. На 1 ноември, когато цяла България чества Деня на народните будители, гимназията има двоен празник, защото отбелязва и 100 г. от създаването си. На този ден точно преди век се поставя основата на Първи гимназиален клас в Борисовградската околия, чийто приемник е днешното средно училище. Днешният празник е значим за цял Първомай, затова тържествата започнаха още през октомври - с изложби, концерти, театрални представления. Кулминацията е довечера от 17 ч в читалище "Св. св. Кирил и Методий", където ще има голям юбилеен спектакъл.

- Г-жо Иванова, кои са най-важните моменти в историята на училището?

- Началото е на 1 ноември, когато в далечната 1913 г. Министерството на народното просвещение според волята на гражданите открива Първи гимназиален клас в Борисовградска околия. На пожълтелите листове от летописната книга е записано: "42 ученици - 34 младежи и 8 девойки, водени от химна на българската просвета "Върви, народе възродени", влизат в училище с надежда да получат знания". Нашето училище става приемникът, в който днес се обучават 560 ученици от 50 учители в 27 паралелки.

- Как са профилирани класовете?

- Имаме 19 общообразователни паралелки и 8 профилирани, сред които с природо-математически профил с интензивно изучаване на английски език, хуманитарен и технологичен профил. Много е важно, че разполагаме с модерна и функционална база - 21 кабинета, 5 компютърни зали, видеозала, библиотека с фонд от 14 519 тома, лекарски и логопедичен кабинети, 2 физкултурни салона и 3 спортни площадки. Гордеем се не само с базата, но и с това, че сме съхранили и обогатяваме традициите, духа и амбицията да сме водещи.

- През годините оттук са излезли много известни българи. Ще споменете ли някои от тях?

- Възпитаниците на СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" са навсякъде - в България, Европа, Америка, Азия. Гордеем се с тях. Те са известни писатели, музиканти, оперни певци, актьори, икономисти, лекари, успели хора от различни професии. Училището е дало един министър-председател преди 1989 г. - Георги Атанасов. Наш възпитаник е бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев. Тук са учили Константин Тодоров, който бе секретар по вътрешната политика в кабинета на президента Петър Стоянов. Николай Вълчев, началник на кабинета на Иван Костов, също е наш ученик. От Първомайската гимназия са излезли и много народни представители от различни партии.

- Много училища днес работят по проекти - национални и европейски. При вас как стоят нещата в тази посока?

- Работим по много проекти, от които мога да изброя някои като "Да направим училището привлекателно за младите хора" по ОП "Развитие на човешките ресурси", проекти по националните програми "С грижа за всеки ученик" и "На училище без отсъствия", "Без свободен час", програма "Учене през целия живот" по СП "Коменски", проект "Квалификация на педагогическите специалисти". Освен това трябва да кажа, че през годините училището ни има и много отличия, спечелени у нас и в чужбина. Наистина са много, не мога да ги изброя всичките, но ще спомена поне част от тях като специалните награди от Международното изложение по екология в Истанбул, медалите за отбора ни по бадминтон, международни отличия за театралния ни състав и музикалните ни групи. Имаме ученици, които донесоха награди от Ню Йорк, Брюксел, Москва, дори от Абу Даби и Ню Делхи. Заслугите за това са и на учителския колектив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай