Пак лесна тройка на матурите

23 точки спасяват от двойка, в Европа летвата е на 50

Пак лесна тройка на матурите | StandartNews.com

Идва голямото изпитване "две в едно" - матури и изпити за гимназия след седми клас. В сряда е изпитът по български език и литература. В петък пък абитуриентите се явяват на втора задължителна матура върху предмет по избор, а седмокласниците - на изпита по математика.

Планират бързи поправки от догодина, за да се кандидатства във ВУЗ

Тройката на матурите и тази година може да се изкарва лесно. Въпреки че преди време просветният министър Анелия Клисарова намекна, че скалата на изпита ще се вдигне, в понеделник тя посочи, че най-вероятно "тройката ще остане както досега". Целта била да бъде съизмерима с досегашните резултати от изпитите. "Нека да изчакаме деня на изпита, когато всичко ще стане ясно", помоли тя. Клисарова посочи още, че не иска да предизвиква стрес в системата и затова при определянето на скалата екипът й ще вземе под внимание резултатите на матурите в последните шест години.

За първи път тази година МОН ще съобщи скалата, по която точките на теста се преобразуват в оценки, още в деня на изпита. Досега тя се оповестяваше едва когато стане ясно как са се представили абитуриентите. Ако тройката остане на старото си място, това означава, че тя ще се пише за 23 точки. Според езиковеди от университетите такъв резултат е твърдо доказателство за неграмотност. От миналата година те твърдят, че тройката трябва да бъде фиксирана поне на 50 точки. По техните думи в момента нашата петица на матура е равна на тройка в Европа.

От думите на Клисарова не стана ясно дали скалата за преобразуване на точките ще зависи и от това колко труден изпитен вариант е изтеглен. Първоначално тя посочи, че първо ще се види изпитният вариант и едва тогава ще се определи скалата. По-късно заяви, че едва ли оценките щели да зависят от степента му на трудност. От МОН намекнаха, че в следващите години може да бъдат въведени и по-бързи поправки на матурите, за да могат учениците с двойки да подобрят резултата си и да кандидатстват във вузовете, преди да е завършила кампанията им за прием. Самата Клисарова каза, че за тази година вече е късно да бъде въвеждано подобно нещо, защото решението за това е трябвало да бъде взето още през септември. "Нашата цел е да има повече кандидати за университетите, но те да бъдат грамотни", каза Клисарова.

Скалата, по която точките на седмокласниците за кандидатстване в гимназия се преобразуват в оценки, няма да бъде оповестена в деня на изпита. По думите на Клисарова "тя ще си бъде, както досега". Изпитите по български език за 7 и 12 клас са в сряда, началото им е от осем часа. От МОН предупреждават зрелостниците, че трябва да пишат само с черен химикал заради компютърната проверка на изпитните работи. Седмокласниците пък трябва да пишат само със синьо. Абитуриентите трябва да заграждат верните отговори само с Х, при това само върху листа за отговори, а не в тестовата книжка. В последните години има бум на абитуриенти, които отбелязват като верни по няколко отговора с идеята "все един да мине". Просветните експерти обаче предупреждават, че в подобни случаи компютърът не взема под внимание нито един от отговорите и подобен подход не носи точки на абитуриента. Тестът за 12 клас се състои от 40 въпроса, които носят общо 70 точки, и интерпретативно съчинение или есе, което носи 30. При седмокласниците тестът носи 65, а преразказът - 35 точки.

Пускат шпиони във форумите

Инструктират квесторите как изглежда преписвачът

Просветното министерство ще следи форумите в деня преди изпита. "Шпионите" на МОН ще следят дали има изтичане на информация за темата. Самият тест пък ще бъде генериран компютърно рано сутринта преди изпита, за да не може да бъде изнесена информация за него. Възможни са общо над 11 млн. комбинации от въпроси, така че според МОН няма технически начин тестът да изтече. Преди няколко години темата на матурата изтече точно във форум ден преди изпита.

На теста ще цари пълен "Биг брадър" срещу евентуално преписване. Камерите в класните стаи ще бъдат включени, а интернетът изключен. Инспекторатът по образованието е препоръчал на директорите, които имат камери в коридора, да ги внесат в стаите, където се провеждат изпитите. Някои школа пък специално са разпределили зрелостниците и седмокласниците в стаи, където няма интернет връзка. Отделни школа са закупили и заглушители за интернет и мобилни телефони, така че да попречат и на онези ученици, които чакат някой да им диктува по телефона. Някои от тях заглушават само етажа, на който се провеждат матурите. Директори признаха, че са провели и инструктаж на квесторите как изглежда типичният преписвач. Дори и да не се вижда слушалката му, той може да бъде разпознат по това, че се държи сковано и пише с равномерно темпо. Останалите ученици обикновено се замислят и спират писането от време на време, поясни школски директор. Онези, на които диктуват темата по телефона отвън обаче, пишат през цялото време, без да спират, защото нямат възможност за комуникация с човека, който им диктува.

Хит сред децата е английски с испански

Най-желаните паралелки след 7 клас са с обучение по английски и испански, казаха от просветния инспекторат. Друга много търсена комбинация е от математика и немски език. Сред професионалните гимназии освен традиционните финанси и банково дело много деца се обръщат към строителството. Най-малко са желаещите да се запишат в паралелки, свързани с каквито и да било видове производства. Тази година броят на паралелките в професионалните гимназии на столицата е увеличен - от 84 на 99. Идеята е повече деца да излязат с професия от училище. За сметка на това леко са намалени местата в елитните гимназии.

Държавата праща свои хора във ВУЗовете

Държавата ще има свои хора в ръководствата на вузовете, става ясно от последния вариант на проекта за стратегия за висшето образование. Първоначално тя предлагаше начело на университетите да има борд с външни за вуза хора, но ректорите се възпротивиха, защото това посяга на автономията им. Сега обаче става ясно, че бордът се запазва, но под името "настоятелство". То вече ще се грижи за финансовите и стопански дела на университета, а членовете му ще се назначават със заповед на министъра по предложение на университета. Настоятелите ще следят и как се харчи държавната субсидия.
В настоятелството задължително ще има представител на министерството на образованието, както и на работодателските организации и синдикатите. Ректорът също ще бъде негов член. Работата му обаче ще бъде обвързана основно с учебната политика на университета и приема на студенти.

Нови учебници на четири години

Ще пускат помагалата дори ако няма промени в програмите

Нови учебници вече ще може да има на всеки четири години дори ако няма промени в програмите и в закона за средно образование. Това предвижда проект за наредба на просветното ведомство. В момента пренаписването на помагалата се бави от години с аргумента, че първо трябва да бъде приет новият закон за училищното образование, а след това да се променят и държавните образователни изисквания. Заради това в някои класове на гимназията се учи по учебници на 10-15 години. В други са правени само козметични промени, например премахване на така наречените бисери или обновяване на статистически данни. Последно бяха променени учебниците в трети и седми клас. Ако наредбата влезе в сила, ще се реши и проблемът с осмокласниците, които в момента учат по помагала, а не по истински учебници.

Проектонаредбата предвижда и промяна в начина, по който се одобряват учебниците. Учителите вече ще могат да гласуват за проектите директно, като кликват в специално създадената електронна система на просветното министерство. Те ще имат право да избират онлайн до три проекта за учебник от всички варианти, които са им предложени. Досега техните гласове се обобщаваха от директорите и изпращаха в районните просветни инспекторати. От МОН се надяват по този начин гласът на учителите за помагалата да се чуе в по-голяма степен. В самото оценяване на проектите също ще участват учители заедно с експертите на МОН. За одобрени ще се смятат проекти, за които оценките "да" са над 85% от всички гласове. Просветният министър Анелия Клисарова на няколко пъти заяви, че и в писането на нови учебници ще участват повече учители, но до момента това още не е станало факт.

Абитуриентите се черпят в 76 кръчми

Употребата на алкохол в изборния ден ще бъде забранена само около местата за гласуване. Ветото започва от 12 ч на 24 май. Това съобщиха от СДВР и обясниха, че причината е съвпадането на вота за евродепутати на 25 май с абитуриентските балове. В столицата ще има засилено полицейско присъствие, тъй като на 24 май пък ще се проведе и честване на 100-годишнината на футболен клуб "Левски". За първи път тази година абитуриентите няма да бъдат изпращани от училищата, а от специално съгласувани с кмета на София и столична полиция места. Сред тях са зала "Фестивална", зала "Универсиада", храм-паметника "Св. Александър Невски", Националния исторически музей. "До момента сме провели срещи с директорите на 123 училища в София, като са уточнени маршрутите на абитуриентите от сборните пунктове към заведенията" обясниха от СДВР. Масовото им изтегляне ще бъде съпровождано от полицейска охрана. 76 са ресторантите, подали заявка в СДВР, че на 24-и и 25-и там ще празнуват абитуриенти. Проведени са срещи и със собствениците и охраната на заведенията, на които са дадени предписания да не допускат превишаване на капацитета от посетители, както и наличието на непълнолетни след 22 ч. От Пътна полиция казаха, че ще използват мобилните камери, за да заснемат евентуални нарушения в придвижването на младежите, като това не е в противоречие с решението на ВАС. Над 2000 полицаи ще охраняват мероприятията през идната седмица. На 23 май ще бъде проведен приятелски футболен мач между отборите на "Левски" и "Лацио" във връзка със 100-годишнината на синия клуб. След това в столицата ще има шествие на сините фенове.

Бг математици с награди от САЩ

Двама български математици спечелиха втора и трета награда в престижното състезание за предуниверситетска наука на Intel, което се провежда в САЩ. Румен Данговски и Райна Гаджева се състезаваха с 1700 млади учени. Райна спечели трето място, придружено с 1000 долара, както и специалната награда на Американското математическо общество. Румен, който е син на Цецка Цачева, взе второ място и приз от 1500 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай