Вторник,

Отпускат 7,5 млн. лв. за наши училища в чужбина

От: Администратор -
1962
Отпускат 7,5 млн. лв. за наши училища в чужбина
A
A
A

Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита днес в СУ „Св. Климент Охридски" и събра български учители от различни краища за света.

Кунева увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието .

Очаквам от тази среща да разберем от първо лице за всичко това, с което се сблъскват училищата, за необходимостта от по-голяма организация, по-голяма отчетност и по-добър контрол от страна на министерството, заяви министър Кунева и добави, че всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти. "Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас, е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание", подчерта тя.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички