Отпускат 7,5 млн. лв. за наши училища в чужбина

Отпускат 7,5 млн. лв. за наши училища в чужбина | StandartNews.com

Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита днес в СУ „Св. Климент Охридски" и събра български учители от различни краища за света.

Кунева увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието .

Очаквам от тази среща да разберем от първо лице за всичко това, с което се сблъскват училищата, за необходимостта от по-голяма организация, по-голяма отчетност и по-добър контрол от страна на министерството, заяви министър Кунева и добави, че всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти. "Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас, е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай