Откриват три български училища в Северна Гърция

Откриват три български училища в Северна Гърция	 | StandartNews.com

Кърджали. Три български училища ще бъдат разкрити в Беломорска Тракия, съобщи народният представител от БСП Милко Багдасаров.

Първото от тях вече работи в Александруполис, предстои разкриването на негови филиали в Ксанти и Орестияда. В училището се обучават 42 деца. Почти всички са от смесени бракове между гърци и българки, разказа Багдасаров, който е заместник - председател на парламентарната Комисия по образованието и заместник - председател на групата за приятелство с Гърция в Народното събрание.

Учебните занятия се водят в събота и неделя, преподаването е изцяло на български език, а учителите са преминали изпити и са лицензирани от Гръцкото министерство на образованието.

Милко Багдасаров и Радослава Кафеджийска, консул в Генералното консулство на България в Солун, гостува през почивните дни на децата от Александруполис.

Над 60 души се събраха за честването на светите братя Кирил и Методий. Децата бяха подготвили специална програма на български език. Организатор на събитието беше Илияна Власакиду, председател на сдружението на българите в Александруполис и инициатор за създаването на българско училище в града.

Народният представител от БСП Милко Багдасаров дари 400 книги – основно български учебници и българска класика. Книгите бяха буквално разграбени от децата.

„Желанието да се учи в български училища е много голямо. Има силен интерес и от други градове в Северна Гърция. Предстои разкриване на филиали на българското училище в Ксанти, където вече са се записали 21 деца. В Орестияда желаещите ученици са 12. Започваме разговори с областния управител на Комотини да осигурим бази за българските училища. Засега не може да говорим за собствени сгради, но мисля,че ще се намери вариант да се използват помещения във вече съществуващите училища в градовете", каза Милко Багдасаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай