Откриха напукани школа с опасни козирки

ДНСК даде срок на кметовете да ги ремонтират за 14 дни

Откриха напукани школа с опасни козирки | StandartNews.com

Напукани школа с опасни козирки има в страната. Това стана ясно от отчета на строителния контрол за проверените 3606 сгради в страната, в които децата учат.

Има забавачки и школа с провиснали плочи и тераси, нарушени покриви и изоставени опасни постройки в дворовете, обяви шефът на ДНСК арх. Николай Христов. Инспекторите са дали 14 дни срок на кметовете да ремонтират постройките. Не се предвижда да бъдат затваряни детски градини и училища.


Сградата на спортното училище "Васил Левски" в Пловдив например била с видими пропуквания и пропадания на работещата фуга между двата корпуса по цялата височина на сградата. Балконът на северозападния вход на детска градина "Слънчице" във Велинград е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата.
Най-много са откритите нарушения по сгради в София - ясла, две детски градини и три училища, стана ясно от доклада. Ясла №58 в жк. "Хаджи Димитър" в столицата е с диагонални пукнатини по стените, а външното стълбище пред входа е видимо наклонено с хоризонтални пукнатини. Проверяващите установили, че в детска градина номер 108 "Детско царство" в жк "Дружба 1" армировката по терасите на втория етаж и над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон пък се отворила в 12 СОУ "Цар Иван Асен II". Подобен проблем има и във френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".
Заради доклада кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря с арх. Христов. Той я уверил, че няма опасни забавачки и училища в столицата. Фандъкова пък бе категорична, че след като предписанията от проверката на ДНСК бъдат получени, обектите ще бъдат включени поетапно в ремонтната програма на Столична община.
В над 900 обекта има нарушения и инспекторите са издали предписания да се оправят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай