Петък,

Откриха напукани школа с опасни козирки

От: Failed to load user -
1227
Откриха напукани школа с опасни козирки
A
A
A

Напукани школа с опасни козирки има в страната. Това стана ясно от отчета на строителния контрол за проверените 3606 сгради в страната, в които децата учат.

Има забавачки и школа с провиснали плочи и тераси, нарушени покриви и изоставени опасни постройки в дворовете, обяви шефът на ДНСК арх. Николай Христов. Инспекторите са дали 14 дни срок на кметовете да ремонтират постройките. Не се предвижда да бъдат затваряни детски градини и училища.


Сградата на спортното училище "Васил Левски" в Пловдив например била с видими пропуквания и пропадания на работещата фуга между двата корпуса по цялата височина на сградата. Балконът на северозападния вход на детска градина "Слънчице" във Велинград е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата.
Най-много са откритите нарушения по сгради в София - ясла, две детски градини и три училища, стана ясно от доклада. Ясла №58 в жк. "Хаджи Димитър" в столицата е с диагонални пукнатини по стените, а външното стълбище пред входа е видимо наклонено с хоризонтални пукнатини. Проверяващите установили, че в детска градина номер 108 "Детско царство" в жк "Дружба 1" армировката по терасите на втория етаж и над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон пък се отворила в 12 СОУ "Цар Иван Асен II". Подобен проблем има и във френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".
Заради доклада кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря с арх. Христов. Той я уверил, че няма опасни забавачки и училища в столицата. Фандъкова пък бе категорична, че след като предписанията от проверката на ДНСК бъдат получени, обектите ще бъдат включени поетапно в ремонтната програма на Столична община.
В над 900 обекта има нарушения и инспекторите са издали предписания да се оправят.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички