Орешарски: Държавата е длъжник на образователната система

Орешарски: Държавата е длъжник на образователната система | StandartNews.com

София. „В последните двайсетина години държавата е длъжник на образователната система и усилията трябва да бъдат насочени към повишаване качеството на българското образование и превръщането на университетите ни в предпочитано място не само за нашите, но и за чуждестранните студенти". Това каза министър-председателят Пламен Орешарски по време на обсъждането със студенти на  проекта за стратегия за развитие на висшето образование за периода 2014 – 2020 г.

Много важно е стратегията, която ще одобрим, да бъде възприета от преобладаващата част от студентството, защото вие се ползвате от университетското знание", каза премиерът Орешарски. Той посочи, че одобряването на документа от ЕК ще позволи финансирането на дейности от европейските фондове. „Но нека не правим стратегия за Европа, а стратегия, която да бъде от полза за нас", подчерта министър-председателят.

Пламен Орешарски изтъкна, че инвестициите в образованието са с най-голяма възвращаемост, макар да не могат да се измерват в числа, както при търговските операции.

По думите му основна слабост на системата на висшето и средното специално образование е липсата на достатъчно прагматизъм в обучението. Студентите не са подготвени достатъчно за първия си работен ден. За да доближим в максимална степен висшето образование до практиката, е необходимо да се направят консултации и с бизнеса и да се вземат предвид неговите оценки за перспективните специалности с оглед развитието на икономиката. Това ще позволи системата на висше образование да бъде приближена до практиката още в стадия на планирането, обясни премиерът.

Той припомни европейския принцип на т. нар. „гъвкава сигурност", според който пазарът на труда трябва да се насочи не към защита на работните места, а към подобряване на знанието и професионалните умения. Министър-председателят подчерта необходимостта специалистите да могат да се преквалифицират бързо и със сравнително малък ресурс. „Един добре квалифициран човек не се притеснява за работното си място", посочи той. Съветът му към студентите беше да възприемат сега знанията, които по-късно ще им дадат начина на разсъждение и способността да усвояват новостите.

В срещата участваха около 80 студента от над 30 университета. Те са поканени от Националното представителство на студентските съвети, съобщи неговият председател Ангел Георгиев.

След края на дискусията, министър Клисарова съобщи пред журналисти, че са обсъдени продължителността на академичните степени, начините на финансиране на образованието, връзката между образование и бизнес и др. Решено беше студентските съвети да излъчат свои представители в работна група, която да формулира предложенията им.

Това е второто публично обсъждане на проекта, след като миналата седмица беше организирана дискусия със Съвета на ректорите, представители на БАН, Агенцията за оценяване и акредитация и синдикатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай