Окончателно: До 150 лв. глоба за деца, които не ходят на училище

Окончателно: До 150 лв. глоба за деца, които не ходят на училище | StandartNews.com

Окончатлено депутатите гласуваха глоба в размер от 50 до 150 лв. за родители, които не записват децата си в детска градина или училище. В промените, минали второ четене  от Законопроекта за предучилищното и училищното образование, става ясно, че ще има и същата глоба и за родители, които не осигурят присъствието на децата си в детска градина или училище.

От 5000 до 10 000 лв. ще е глобата за лица, които без регистрация организират и провеждат дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.

Автор или издател на познавателна книжка, учебник или учебен комплект, който разпространява произведението в отклонение от одобрения проект, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв. Със същия размер ще се глобява автор или издател, който разпространява произведение, въвеждащо в заблуждение, че е одобрено от министъра на образованието и науката като познавателна книжка, учебник или учебен комплект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай