Одобриха закриването на 8 училища в община Добричка

Одобриха закриването на 8 училища в община Добричка | StandartNews.com

На проведеното заседание на Общински съвет на община Добричка бе одобрено предложение на кметския екип за закриването на осем училища в села в общината от новата учебна година наесен.

Съветниците решиха още едно от училищата да бъде определено като защитено, а други четири - като обединени учебни заведения. Децата от закритите училища наесен ще бъдат пренасочени в съседни села. Съветниците решиха основното училище в село Ведрина да бъде определено като защитено, а в други четири села - Карапелит, Победа, Стефаново и Житница, школата да бъдат преобразувани в обединени и да продължи да се учи в тях до 10 клас, според промените, които са заложени в новия закон за предучилищно и училищно образование.

Причината да се стигне до тази драстична мярка е намаляващия брой ученици в селата и обезлюдяването им. Проверка, извършена в училищата показала, че има вписани, но на практика не присъстващи деца в училищата общо 240 на брой.

Пред съветниците кметът на община Добричка Тошко Петков сподели: „Всички педагогически съвети са категорични, че обучението в условията на слети паралелки не води до качествен образователен процес и нашите деца в по-малка или по-голяма степен остават неграмотни или полуграмотни. През 2016 г. в началния етап имаме 32 слети паралелки и 12 маломерни. В прогимназиалния етап – 31 слети и 14 маломерни. Само за тази учебна година спрямо предходната децата са намалели със 140. За периода от 2008 до 2016 г. дофинансирането, което Общината е направила, за да покрие норматива за слетите паралелки, е 1 317 551 лева. Към тях като прибавим и основните ремонти, които сме били длъжни да извършим в сферата на образованието, разходите със собствени средства за този период – 2008-2016 г. възлизат на 2 043 000 лева. Само за 2016 г. дофинансирането възлиза на 199 622 лева".

Промените, които община Добричка предприе са свързани и с влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищно образование, според който през учебната 2017/2018 учебна година осмите класове остават извън първата степен на образование и в селските училища ще останат само паралелки до 7 клас. Анализът на Общината сочи, че броят на всички ученици ще намалее до 1207. „В 7 клас ще имаме паралелки с 5,8,4 ученици. В училището в с. Паскалево – трима ученици, в Стефан Караджа – 4, в Черна – 5. Справедливо и честно е да кажа, че поисках становище от всички кметове на населени места. Нито един от тях не е дал положително становище за училището в селото, на което той е кмет. Трябва да мислим в перспектива", мотивира се кметът Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай