Обновиха балетното с 2 милиона

Обновиха балетното с 2 милиона | StandartNews.com

Повече от 1 милион и 700 хиляди лв. струва ремонтът на балетното училище в София. С тези средства, отпуснати по оперативна програма "Регионално развитие", е направен първият ремонт на сградата от 1994 г. насам. Подменени са отоплителните, електро и ВИК инсталации, топлоизолации, дограмата. Изградена е и рампа за хора в неравностойно положение. Разширени са и класните стаи. "Сградата е правена за малък брой деца и в последните години ни се налагаше да търсим какви ли не варианти. Сега този проблем отпадна", обясни директорът на училището Анна Донева. Танцовите зали също са напълно обновени. Докато тече ремонтът, общо 5 седмици, бъдещите танцьори репетират в Софийската опера, Музикалния театър и частната школа на Маша Илиева. "По рано хвърляхме постелки върху пода за упражненията. Сега децата са доволни и спокойни, пазят и обичат новите си неща".

Общежитието с капацитет 100 легла, което е част от сградата, пък има нови мебели и дограма. "Питам се каква мотивация са имали децата да живеят там преди. Толкова страшно беше положение. Сега е приветливо и уютно", доволна е Донева.
В момента училището се готви за изпитите за новите попълнения на 28 и 29 юни. Всяка година кандидатстват около 200 деца, но само половината от тях влизат в школото. Тази година бройката е увеличена на 120. Подготвя се за 2014-2015 г. откриване на четвърта специалност - латино танци. В момента са три - балет, народни танци и съвременни хореографски техники.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай