Нови будители се борят за световен приз

Нови будители се борят за световен приз | StandartNews.com

Пепа, Ирена и Емилиян се чувстват учители по призвание

Тримата преподаватели работят в Габрово, Враца и Перник

Щастлива съм, че създавам интелект. Никой не може да ми отнеме самочувствието на преподавател. Това каза пред "Стандарт" учителката по български език и литература от Габрово Пепа Николова. Тя е един от тримата български учители, които ще се борят за престижната учителска награда - The Global Teacher Prize 2017, която се връчва от международната фондация "Варки" под патронажа на емира на Дубай. Инициативата за участието им е на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Глобалната учителска награда е приз на стойност 1 милион долара, която се предоставя годишно на изявен учител с изключителен принос към професията.

"Номинацията ми е подарък за училището, за учителския колектив, за учениците, за нашия скромен творчески труд. Мисля, че на Габрово, като люлка на новото българското образование, му прилича тази номинация. Не можем да определяме себе си като достойни потомци, но сме длъжни да продължим делото на предците ни", казва Николова, която е преподавател от 23 години. За цялото това време е получавала много награди. Една от тях е "Най - активен доброволец в училище - учител" през 2010 г. на сдружение ИМКА в Габрово. Това е една от най-активните младежки организации в България, която подкрепя развитието на младите хора и стимулира младежкото доброволчество и участие. За труда си е получила и наградата на образователното министерство "Неофит Рилски" и приз за обучението на ученици със значими резултати. Пепа е отличена и като учредител и член на общинското и училищното настоятелство.

Никой не може да ми отнеме самочувствието на преподавател

категорична е Николова. Тя е особено благодарна на колегите й за подкрепата, както и на Регионалното управление на образованието в Габрово.

Колежката й от Перник, която също ще се бори за световната награда, Ирена Тренчева пък е написала в профила си във Фейсбук: "Аз съм учител... и всеки ден благодаря на Бога за това". Тренчева преподава английски в 6-о средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Перник. Доброволец е към детска фондация в Трън за подпомагане на децата в риск, които заслужават добра възможност да водят щастлив, здравословен и продуктивен живот. Тренчева също е отдадена с цялото си сърце на учителската професия. За това не е чудно, че е получила кметската награда "За всеотдаен учителски труд и принос в образователното дело". През тази година е била номинирана за наградата за 2016 г. "Учителят, който ме вдъхновява".

В надпреварата участва и врачанският учител Емилиян Кадийски, който би могъл да направи шеметна кариера в чужбина като програмист. Само че избира да осъществи промяната в своя град, да го превърне в място, което младите хора не напускат, а напротив – градят бъдещето си в него. Той е млад учен, който преди около три години решава да създаде училище за програмисти в един от най-бедните градове в страната. Благодарение на нея десетки млади хора се сдобиха с познания в областта на програмирането на уебсайтове и приложения за мобилни телефони и вече работят в престижни компании. С преподаване се занимава от 2011 г., когато се включва в програмата „Заедно в час". Още по време на втората година от участието си в нея Емилиян, заедно с двама свои приятели, създава Vratsa Software. Това са курсове за програмиране, чрез които той

иска да запали за професията

възможно най-много младежи и дългосрочно да създаде повече възможности за развитие в региона. Vratsa Software спечели през 2014 г. конкурса за социални предприемачи Reach for Changе, както и първо място в категория Образование за 2016 г. на наградите на Българската асоциация на информационните технологии. В момента вече 10 от възпитаниците на Vratsa Soft работят в IT компании, 8 от които във Враца. През 2013 г. Емилиян стартира и учебната IT компания ПРО, в която, под ръководството на ментори от сферите на технологиите, маркетинга и дизайна, ученици създават свои софтуерни продукти. Вследствие на участието си в ПРО негови ученици създават start-up компанията Stresss, която получи финансиране от фонда за рискови инвестиции Eleven.

В момента Емилиян преподава информатика и програмиране в Политехническата гимназия "Никола Вапцаров" във Враца. Кадийски е автор на училищни програми по програмиране и компютърни мрежи. Подготвя ученици с постижения на национални олимпиади по информационни технологии. През свободното си време обича да играе футбол. Докато следвал в Софийския университет, 4 години подред организирал футболен турнир за факултета си, а след това и за целия университет.

В едно интервю споделя, че би искал да се срещне с началника на ИТ отдела в ЦРУ/ФБР – от любопитство. А на въпрос какво би посъветвал Марк Зукърбърг, казва :" Да инвестира в образование на бедни деца, които нямат достъп до качествено образование. След това да даде възможност на тези младежи да работят с него – те със сигурност ще изплатят инвестицията многократно".

Фондацията "Варки" иска да насърчи професията

Глобалната учителска награда се присъжда от фондацията „Варки" под патронажа на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент на Обединените арабски емирства, министър-председател и емир на Дубай. Целта на наградата е да подчертае важността на учителите и факта, че по целия свят усилията им заслужават да бъдат признати и оценени. Тя се стреми да признае въздействието на най-добрите учители не само върху техните ученици, но и върху общностите около тях. Академията по присъждане на наградата включва държавни служители, директори на училища, членове на научни дружества, журналисти, предприемачи, директори на компании и учени от целия свят.

Наградата, която е на стойност 1 млн долара, се връчва на учители с изключителни заслуги към професията. На сайта на фондацията „Варки" се казва, че липсата на достатъчно образование е причина за много от проблемите, с които днес светът се сблъсква в социален, политически , икономически и здравословен план. Професията на учителя е от критично значение за бъдещето на света, смятат от фондацията. През 2013 г. нейното ръководство решава да проведе проучване за учителската професия в 21 държави. То покрива въпроси като учителските заплати, отношението на учениците към преподавателите и как анкетираните оценяват собствените си образователни системи. Резултатите от проучването формират първият всеобхватен опит за сравнение на статута на учителите в света. Става ясно, че в много страни авторитетът на учителската професия е намалял. Този извод шокира Съни Варки, основател на фондацията, чиито родители са били учители. Така той решава да създаде Global Teacher Prize.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай