Нови 20 студенти в Православната академия

Нови 20 студенти в Православната академия | StandartNews.com

Пловдив. Нови 20 студенти кандидатстват за прием в Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, съобщиха оттам. Повечето от явилите се на изпита във вторник са висшисти - икономисти, компютърни специалисти и педагози.

Сред желаещите да учат в академията под тепетата имало и духовник от Украинската православна църква. Класирането на кандидатите ще става по бал, който се формира от общия успех от дипломата им за средно образование, оценките по български език и история, както и от положения изпит. Резултатите ще станат ясни в края на седмицата, уточниха от православната академия. Оттам припомниха, че през юли след първия кандидатстудентски изпит в учебното заведение са влезли 53-ма души.

Откриването на първия учебен ден в Православната духовна академия ще бъде на 1 септември с молебен и водосвет, отслужен от пловдивския митрополит Николай, който е духовен наставник на учебното заведение. Курсът на обучение в академията е 4-годишен, а завършилите се ползват с правата на специалните разпоредби и постановления на Св. синод. Те могат да работят като свещеници, служители в църквите или преподаватели в българските духовни училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай