Над 2000 млади искат да са учители

Над 2000 млади искат да са учители | StandartNews.com

15 на сто от кандидатите са учили в чужбина

"Заедно в час" добавят и допълнителна сума към заплатите им

Учителската професия никога не се е радвала на подобен ренесанс - над 2000 млади хора да искат да станат педагози. Битката за 130 учителски места обаче се води не чрез инспекторатите, а чрез неправителствената организация "Заедно в час". Кандидатите тази година са двойно повече от миналата, затова и организаторите удължиха срока за набиране на документи до 20 април. След това повечето от младите хора отиват да преподават в училища, където има деца от уязвими общности. Към заплатите на младите хора "Заедно в час добавя и допълнителна сума", която да помогне на младежите да стъпят на краката си, но пък от тях се иска двойно повече работа и всеотдайност.

Под мотото "Преподавай като лидер" се набират далеч не само педагози. Дори е желателно младите хора да са завършили нещо различно, за да вкарат един по-различен дух и в класните стаи. Много от тях са завършили и чужди университети или поне са били в чужбина по програма "Еразъм", така че са виждали и възможностите на чуждестранните образователни системи. Тази година около 5% от кандидат-педагозите са завършили бакалавърска степен в чужд университет, а други близо 10% имат друга степен на образование или опит извън страната, разказаха от "Заедно в час". Сред кандидатите има участници, завършили Централен европейски университет (Унгария), King's College London (UК), Шефилдски университет (Великобритания), Луиджи Бокони (Италия), University of Indianapolis (USA). Има и доста възпитаници на различни университети в Германия.

Кандидатите са завършили всякакви специалности - от българска филология или математика до журналистика, инженерни специалности, икономика, филмово изкуство. Това, което ги обединява, е мотивацията им да допринесат за подобряване на образователната система и живота на децата. Да направят така, че уроците да станат интересни, разбираеми и понятни дори и за децата, които трайно са загубили интерес към училището. Най-важното при мотивацията е именно фокусът върху децата, и резултатите, които искат да постигнат. "В процеса на подбор на участниците търсим определени нагласи у тях, които ще им бъдат полезни в класната стая и ще им помогнат да бъдат ефективни за учениците си", разказват от "Заедно в час". Един от критериите, който смятат за много важен, е постоянна готовност за учене у кандидатите. Преди назначаването си те се обучават в Пловдивския университет през лятото, като вече има възможност и за магистърски програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай