Момче от Видин с национална диплома

Кристиян Митов избра да учи в България

Момче от Видин с национална диплома | StandartNews.com

Видин. Възпитаникът на математическата гимназия „Екзарх Антим Първи" във Видин Кристиян Митов, за когото вестник „Стандарт" разказа, е удостоен с наградата на МОН „Национална диплома". Той единствен от връстниците си в Северозападна България влезе в списъка на 24-те най-добри зрелостници в страната, които получават почетното отличие.

Националната диплома се присъжа да общ успех 6,00 и за отличия, завоювани в национални и международни олимпиади и състезания. Кристиян Митов е лауерат от националната олимпиада по математика, има призови места и от балканската олимпиада в Сараево през 2009 година. Завоювал е второ място и на всерусийската математическа олимпиада през 2012, за което е получил право да бъде включен в руския национален отбор по математика.

Кристиян Митов е избрал да учи в България. Въпреки правото си като лауреат да се запише без конкурсен изпит, той се явява на изпитите по математика в Софийския университет. Влиза от раз в специалността „Компютърни науки". Видинчанинът получава и оценка 6,00 на турнира на декана на математическия факултет. Така той три пъти защитава правото си да бъде студент в Алма матер.

Отличието „Национална диплома" има висока морална стойност, припомнят от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай