Неделя,

Момче от Видин с национална диплома

От: Failed to load user -
6849
Момче от Видин с национална диплома
A
A
A

Видин. Възпитаникът на математическата гимназия „Екзарх Антим Първи" във Видин Кристиян Митов, за когото вестник „Стандарт" разказа, е удостоен с наградата на МОН „Национална диплома". Той единствен от връстниците си в Северозападна България влезе в списъка на 24-те най-добри зрелостници в страната, които получават почетното отличие.

Националната диплома се присъжа да общ успех 6,00 и за отличия, завоювани в национални и международни олимпиади и състезания. Кристиян Митов е лауерат от националната олимпиада по математика, има призови места и от балканската олимпиада в Сараево през 2009 година. Завоювал е второ място и на всерусийската математическа олимпиада през 2012, за което е получил право да бъде включен в руския национален отбор по математика.

Кристиян Митов е избрал да учи в България. Въпреки правото си като лауреат да се запише без конкурсен изпит, той се явява на изпитите по математика в Софийския университет. Влиза от раз в специалността „Компютърни науки". Видинчанинът получава и оценка 6,00 на турнира на декана на математическия факултет. Така той три пъти защитава правото си да бъде студент в Алма матер.

Отличието „Национална диплома" има висока морална стойност, припомнят от МОН.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички