Момче от Монтана взе стипендия сред 3000 кандидати от цял свят

Момче от Монтана взе стипендия сред 3000 кандидати от цял свят | StandartNews.com

Монтана. Калоян Първанов от десети клас на езиковата гимназия в Монтана ще завърши средното си образование в престижното училище „Филипс академи" в Щатите, съобщи директорката на учиилщето Пенка Ненкова. Той спечели стипенидята „Дейвис", която му дава право на обучение в частния колеж. Ако се представи отлично, чака го Харвардският университет, който се намира на метри от средното училище.

Стипендията е много висока – 110 000 долара, но 100 000 ще отидат за таксата за обучението през двете години. Колежът е открит през 1778 година от тогавашния президент на САЩ – Джордж Вашингтон. В него са учили Самюел Морз, създател на морзовата азбука, Джордж Буш – баща и син и още 250 други забележителни личности от американската история.

Калоян Първанов е спечелил стипендията, която е обявена от българската асоциация по четене. Условието е било написване на есе и разговор със 7-членна комисия. В есето на английски език написах всичко за себе си – кой съм, какво е семейството ми, от какво се интересувам, каква музика обичам, какви филми гледам, разказва той. В разговора за 30 минути сигурно съм изпъкнал над останалите кандидати от страната, които били 200. Той отговорил нестандартно на нестандартните въпроси. Как съучениците ти те определят с 3 думи, бил един от тях. Като човек, който се интересува от много неща – от история, култура, филми, бил отговорът. А на въпрос какво ще направи за образованието в България, ако има много пари, то той отговаря – най-напред ще увелича заплатите на учителите, след това ще модернизирам училищата и кабинетите вътре и ще поставя интерактивни дъски, които улесняват учителите в изписването на темите и учениците в усвояването им.

Калян Първанов е ученик с всестранни интереси, интересува го не само учебният материал. Той е активист на екоклуба в училището, на БЧК. Участва в проект „Приемна грижа" и редовно се среща с деца, които растат в приемни семейства. В негово лице комисията, в която имало и двама англичани, видяла не застинал тип човек, а човек в движение, които има свои идеали и ги следва. Разбрах че, в Щатите се ценят хората, които имат идеи и влагат енергия и знания, за да ги реализират. Това вероятно е била причината да изберат мен като един от 4-ма души за обучение във „Филипс академи" от общо 3000 кандидати в света, смята той.

Семейството на Калоян винаги го е поощрявало да чете, да се интересува от световните проблеми, да гледа филми, да опознава света, да пътува. Баща му Първан Първанов е зъболекар, а майка му – медицинска сестра. Двамата са горди от постижението на сина си и ще го изпратят с радост зад океана, за да завърши средното си образование. Учебната година там започва на 9 септемвври и Калоян няма да пропусне голямата си възможност да се учи в престижния частен колеж. Мечтата му е да стане лекар, хирург. Той признава, че това идва от професията на баща му, но знае ли, има още две години пред избора си. Може да реши и друго.

Калян Първанов е третият възпитаник на елитната гимназия в Монтана , който печели стипендия за обучение в американско училище. Преди него тази възможност са имали Мария Бойкова и Латина Бранимирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай