Модернизират училищната база с допълнителни 8 747 305 лв.

Модернизират училищната база с допълнителни 8 747 305 лв. | StandartNews.com

София. Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 8 747 305 лв. за финансиране на дейности по обновяване на учебно-техническото оборудване и обзавеждане на бази за практическо обучение, учебни стаи и стаи в общежития. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Средствата са предвидени в централния бюджет за изпълнение на Националната програма „Модернизация на материалната база в училище". Те ще бъдат преведени по бюджетите на министерствата на образованието и науката, на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта и на 141 общини. С тях ще бъдат оборудвани кабинети и работилници за професионално обучение, ще бъдат доставени мебели, учебни пособия и материали, ще бъдат подменени подовите настилки в училища, общежития и детски градини, в които има предучилищни групи. По този начин ще се осигурят по-добри условия за обучение и възпитание на децата и учениците.

С друго решение беше дадено право на министъра на образованието и науката да извършва компенсирани промени на одобрените средства по националните програми и между отделните модули по тях. В момента това става само след решение на Министерския съвет. Възможността за по-гъвкаво управление на финансовите ресурси ще доведе до по-голяма оперативност при изпълнението на програмите, което ще допринесе за своевременно изпълнение на мерките, подкрепящи развитието на образованието, допълват още от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай