Министър Вълчев: На 15 октомври ще имаме пълна информация за липсващите деца

Най-много ученици отпадат от системата в пубертета

Министър Вълчев: На 15 октомври ще имаме пълна информация за липсващите деца | StandartNews.com

Учебната година започна спокойно, но има предизвикателство към системата като започнем от детската градина, има много преждевременно отпаднали, заяви министър Красимир Вълчев пред bTV. "Малко над 200 000 деца липсват, но някои са трайно извън страната. Екипите са обходили 50 000 адреси. Едни са в чужбина, други да на нови адреси. Трети вече са се записали  в образователната система. Ще имаме информация за всички деца и ученици най-рано към 15 октомври, посочи Вълчев.

За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина, ще имаме и предписани мерки за тези деца, продължи той. кипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане, на Държавната агенция за зарила на детето, на детски педагогически стаи. Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище, каза гостът.

Процентът на преждевременно отпадане у нас е между 13 и 14, или между 130 и 150 хил. деца – те не са завършили гимназиален етап, една значителна част от тях са отпаднали по-рано. Това е значително предизвикателство пред страната, посочи Вълчев.

Много важно е децата да посещават и детска градина, за да може в първи клас най-малкото да знаят български език, каза още министърът. За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчиният им език, посочи той.

Помолен да коментира агресията в училище, той посочи, че това като цяло е един от проблемите на цялото общество. В него се проектират много фактори на средата и не можем да го решим с единични мерки. Вълчев посочи, че се надява от следващата година да има повече психолози в училищата. По думите му индивидуалната работа с детето е ключът към борба с агресията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай