Микаела от BBC спасява пингвини

Микаела от BBC спасява пингвини | StandartNews.com

Микаела Страхан, прочутият репортер на BBC и един от най-обичаните тв водещи по темата за дивата природа, се завръща на екран с нова мисия. Този път тя се впуска в трескава защита на едни от най-умните и симпатични животни на света. Документалната поредица "Голямото спасяване на пингвини" стартира по Viasat Nature на 24 ноември, неделя от 14,40 часа.

Пингвините - обект на много изследвания, са част от живота на Микаела от години, тъй като нейният втори дом е в Кейптаун.

"Малко хора знаят, че те са застрашени. Живея в Кейптаун вече 11 години и африканските пингвини ми станаха любимци. Една от колониите им се нарича Boulders beach - само на половин час път от моята къща. Те са огромна туристическа атракция, а ние ги посещаваме редовно", разказва Микаела. Тя и фондацията за опазване на крайбрежните птици на Южна Африка организират една от най-големите акции за спасяване на птици в Африка. Те се грижат за стотици малки пингвинчета, чиито родители не са в състояние да ги изхранват поради неблагоприятните условия.

Пред зрителите си Микаела коментира защо броят на тези прекрасни птици така драматично е намалял и какво може да се направи за тях. "Най-голямата заплаха за техния род е драстичното намаляване на рибата, с която се хранят - предимно сардини и хамсия. Други заплахи са нефтените разливи, човешката намеса, хищните тюлени и болестите. Според някои оценки броят им е намалял с 90%, така че, ако не се направи нещо, те ще изчезнат", обяснява ентусиастката.

За шест напрегнати седмици по време на снимките за шоуто целият екип се мобилизира на макс, тъй като близо 500 беззащитни пингвинчета трябва да бъдат спасени, обгрижени, обучени на умения за оцеляване и да бъдат върнати обратно в дивата природа. Оператор на зрелището е Ник, новото гадже на Микаела, с когото споделят страстта си по прелестите на сушата и във водата.

"Шоуто е различно, защото аз не водя предаване, а съм пътуващ доброволец", коментира англичанката. Друг проблем е, че пингвините хапят, при това много силно.

"Много малко от тях биха се хранили свободно от човешка ръка. Трябва да им разтвориш човката и да сложиш рибата вътре. Това не е лесно нито за пингвина, нито за доброволеца", оплаква се още Микаела. Тя е снимала дивия живот - от Антарктика до Австралия, от Русия до Кения, от Китай до САЩ. Вече 25 години се занимава със създаването на продукции за дивата природа и опазването й. Цитира китайска поговорка като свое мото: "Кажи ми и ще забравя. Покажи ми и ще запомня. Остави ме да го направя сам и ще го разбера". "Имам огромен опит, но и трябва още много да уча. Възприемам себе си като ентусиаст, а не като експерт", скромничи Микаела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай