Неделя,

Мексиканска вълна от "помощ вместо цветя"

От: Failed to load user -
3605
Мексиканска вълна от "помощ вместо цветя"
A
A
A

Учители и ученици събират помощи за наводнените и германци вадили хора от потопа

София. Първият учебен ден в страната ще мине под знака на пострадалите от наводненията. Родители, ученици и учители от десетки училища ще даряват пари за пострадалите вместо цветя на преподавателите. Към идеята, лансирана първоначално от шуменското СОУ "Сава Доброплодни", вчера се присъедини асоциацията на частните школа. Тя отправи призив към всички свои членове за подобни дарения. Идеята е на 15 септември на входовете на училища и детски градини да бъдат поставени урни, в които децата да пускат сумата, предназначена за китка на любимия учител. Набраните средства ще бъдат преведени на основно училище "Цанко Церковски" в Мизия и ще бъдат предназначени за обзавеждането на една класна стая за първи клас.

Дарения за наводнените райони заедно с първия звънец ще събират и държавните и общински училища. Инициативата е на сдружението на директорите и е най-мащабната подобна инициатива в българското училище. Името й е "Да върнем вярата в доброто" - час на класа с това мото ще се проведе навсякъде на 16 септември. Във всяко школо още на 15 септември ще бъдат създадени инициативни комитети, в които влизат учители, синдикати и ученици. Те ще контролират събирането на средствата, което трябва да приключи на 19 септември. На 23-ти всички събрани пари ще бъдат разпределени за наводнените райони.

Междувременно стана ясно, че освен тримата известни вече спасители още трима джазмени са участвали и вадили хора от потопа, който заля пътя Бургас - Созопол. Оказа се, че мистериозните чужденци, за които хората разказваха, са германецът Юри Ибо Кая Шеве и Райлеймон Обри Жосиемар Томас Жанга от Кюрасао. Първият е барабанист, а вторият китарист на джаз групата "Open Source Trio". Третият член на групата е българинът Момчил Атанасов от Самоков.

Единният учебник по история готов до месец

До месец работна група ще внесе в образователното министерство проект за единен учебник по история от III до ХII клас. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов след среща, проведена в образователното министерство. Тя бе продиктувана именно от неговото недоволство в качеството му на родител от учебния материал и начина му на поднасяне в учебника "Човекът и обществото" за трети клас. Костадинов сподели, че работна група вече се е заела с преглеждането на учебниците по история и редакцията им. "В новия закон за средното образование ще бъде заложено и това учебникът по история да бъде на едно издателство", добави Костадинов.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията