Лекции в бг вузове носят чужда диплома

Лекции в бг вузове носят чужда диплома | StandartNews.com

Алма матер предлага тапии от Бордо и Лил, УНСС - от Англия

София. Получаването на диплома за висше образование от чужбина не минава задължително през следване навън. Няколко наши университета предлагат уникалната възможност да се сдобиеш с двойна диплома - българска и чужда, при това на сравнително ниска цена. Обикновено те предлагат магистърски или бакалавърски програми съвместно с чужди университети или с цели консорциуми, обединяващи няколко вуза. Всички дисциплини се изучават на чужд език и в повечето случаи се преподават от външни лектори. В някои от случаите има изискване да изкараш една година в университета партньор, но в други можеш да вземеш френска диплома например дори без да си стъпил във Франция.

Повечето ни големи университети предлагат поне една програма, от която се излиза с двойна диплома. Алма матер дава такива възможности за студенти с френски и немски език, които изберат Стопанския факултет. Има и програми на английски, но при тях дипломата е само българска. Новото е, че от тази учебна година не е задължително да държиш изпит по езика, за да бъдеш приет в тези специалности. Алма матер се оказа първият ни държавен университет, който признава международни сертификати за владеене на езика, например IELTS или TOEFL.
Вече няколко години СУ извежда бакалаври с дипломи едновременно от Алма матер и френския университет по икономически науки и технологии Лил 1. Обучението

трае четири години и протича изцяло на френски

Има и български преподаватели, но те също четат лекции на езика на Юго. Едната от програмите е "Икономика и стопанско управление", като обучението е организирано в четиригодишен курс, но през третата година задължително се изисква стаж. Дава се и възможност студентите, които желаят, да се запишат от трети курс в университета в Лил. Стопанският факултет на СУ има и договор с консорциум от немски университети, при който на финала се получават бг и немска диплома. Това са вузовете в Кьолн, Лайпциг, Саарбрюкен и Ерланген-Нюрнберг. Студентите, които изберат тази специалност, задължително трябва да прекарат една година в Германия по програма "Еразъм". Освен това те имат възможността да вземат немска диплома само за три години, като изкарат последната от тях в Лайпциг. За магистрите пък факултетът предлага съвместна програма с университета в Бордо, като интересното е, че там обучението се извършва на английски. Освен с академична справка кандидатства се със CV и мотивационно писмо, но на финала най-добрите кандидати се избират със събеседване. Лекциите тук са организирани предимно в почивните дни и вечер, тъй като програмата е предназначена за работещи хора.

УНСС пък дава възможност за двойно дипломиране чрез съвместна програма с университета Нотингам Трент във Великобритания. Тя е по "Европейски бизнес и финанси" и обучението трае две години. През първата от тях подготовката се провежда в УНСС. Първия семестър от втората година обаче студентите карат в Англия. Таксите за обучението в България

през първата година са по 1800 лева на семестър

По-скъп е единствено третият, който се провежда в Нотингам Трент - там цената е 2650 британски паунда. Най-евтин е четвъртият семестър, когато младежите карат стаж и разработват магистърската си теза. Той струва едва 250 лева.
Техническият университет в столицата пък е един от вузовете, които имат цели факултети, обучаващи само на чужд език - немски, френски и английски. Неговият факултет за германско инженерно обучение съществува още от 1990 година и предлага няколко специалности. Ако изберете "Общо машиностроене", което се предлага съвместно с университета в Карлсруе, ще имате дори възможност за десетседмична практика в немска фирма. "Компютърни системи и технологии" пък е част от договор с вуз в Магдебург. Младежите задължително карат и един семестър там. Предлагат се и четири възможности за магистърски програми с немски. Френският факултет, който обучава по електроинженерство, пък е първият бг факултет, получил акредитация от френската комисия по инженерни знания. Там може да учите или в петгодишна магистърска програма директно след средно образование, или в двегодишна програма след вземането на бакалавърска диплома. Проведените анкети показват, че

6 месеца след завършването си младите висшисти работят

като инженери или продължават образованието си в докторска степен. След завършването си получаваш титлата "дипломиран инженер", която освен в цяла Европа се признава в Русия и Турция.

УАСГ пък дава дипломи паралелно от България и Виена. ХТМУ също предлага обучение на немски, френски и английски и съответните дипломи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай