Неделя,

Кунева ще иска по-високи заплати за учителите

От: Администратор -
Кунева ще иска по-високи заплати за учителите
A
A
A

„Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?". Така вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева коментира темата с ниското заплащане на преподавателите, което заплашва да остави образователната ни система без служители.

Кунева се ангажира да настоява за увеличение на заплатите в сектора по време на обсъжданията на бюджета за следващата година.

„Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет", каза просветният министър пред Нова телевизия. И допълни, че именно учителите са най-важни, за да се случат положителни промени в системата.

„В момента министерството изпълнява много задачи в условията на сериозни бюджетни икономии", каза още Кунева.

Тя коментира и темата за дължината на ученическите ваканции. Окончателното решение за тяхното евентуално съкращаване щяло да бъде взето след обществено обсъждане.

Образователният министър поясни, че няма място за притеснения и спекулации относно промяната в начина на изучаване на азбуката от първокласниците.

„Това, което имахме предвид, като казахме, че буквите ще се учат в променена последователност, е, че те просто ще се групират. Според педагозите така е по-лесно да се формират срички", каза Кунева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички