Кунева: Без грамотни и подготвени кадри сме изгубени

Кунева: Без грамотни и подготвени кадри сме изгубени | StandartNews.com

Oбразованието е фактор за националната сигурност. Без кадри, грамотни и подготвени за икономиката на 21 век, без гражданска позиция сме изгубени. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на кръгла маса на тема "Образованието като фактор за националната сигурност".

"Не можем да си затваряме очите пред няколко тежки проблема. Единият е отпадането на децата от училище и другият е демографията", посочи тя. "С втория проблем можем по-бавно да се преборим и да сменим посоката, с отпадането на децата от училище можем да започнем да правим и да виждаме промяна в тенденцията веднага", обясни министърът, цитирана от БНТ.

"Има още един многопластов проблем - къде са родителите. Все по-често този въпрос го задаваме във връзка с надеждите и тежестите, които прехвърляме на българското училище", коментира тя. По думите й, когато родителите са ангажирани по цял ден, за да могат да поддържат семейството, когато работят извън България, това вече създава друга картина.

"Според статистиката 20% от първокласниците са от ромски произход, седмокласниците от ромски произход са вече 7%, а в 12 клас вече са 1%. Това е стряскащо, защото се пропуска възможността да тръгнат по друг начин в живота. По този начин ги "абонираме" за социални помощи или за много тежки личностни проблеми", уточни Кунева.

И допълни: "Професионалното и дуалното обучение са посоки, с които ще противодействаме на тази тенденция. Те могат да се случат само при споделено лидерство между Министерството на труда и социалната политика и Министерство на образованието и науката в институционално отношение". "Град по град, село по село, училище по училище, дете по дете трябва да се видят какви са възможностите", каза още образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай