Край на опашките за първолаци

Заявленията ще бъдат еднакви, приемът им започва от 19 април

Край на опашките за първолаци | StandartNews.com

Властите слагат край на опашките за записване на първолаци. В историята ще останат родителите, които спят пред мечтаното за децата си училище, понеже трябва да запазят ред. Предстои да влязат в сила нови единни правила за прием в столичните училища, съобщи директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Най-много точки за пример в първи клас ще носи постоянният адрес на територията на административния район на училището. Кампанията за прием на първолаци ще започне едновременно във всички софийски училища. Родителите ще могат да подават заявления по новите правила от 19 април. Те ще са единни за всички училища в София. Мария Минчева е оптимист, че продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята.

Правилата са разработени съвместно с родителски и работодателски организации. Участие са взели и експерти от просветното министерство, както и директори на училища, в които броят на чакащите за прием първолаци е най-голям.

Четири са критериите за прием в първи клас. 5 точки ще носи постоянният адрес на територията на административния район на училището. А две точки дава настоящият адрес. Братята и сестрите, които се обучават в същото училище, ще се приемат с предимство. 4 точки е тежестта на този критерий. Три точки дава социалният критерий за ученици-сираци. Всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема допълнителни критерии за прием. Това може да става при по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас. Тези критерии обаче ще носят по 0,5 точки, обясни Минчева.

Предстои Столичният общински съвет да одобри новите правила. Ако те бъдат приети, то всички деца в първи клас ще имат равен шанс да бъдат приети в желаното училище, стига да покриват критериите. От Столична община и МОН са помислили добре върху броя точки, така че допълнителните условия на училищата да не застрашават приема на децата. "Най-важни вече ще са общите условия, а допълнителните на училищата няма да бъдат определящи в голяма степен", обясниха експерти, участвали в съставянето на правилата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай