Изпитанието пети клас

Изпитанието пети клас | StandartNews.com

На тази възраст хлапето е разсеяно, успехът често пада
Големият брой учители кара детето да се чувства пренебрегнато

Пети клас е време на големи промени за детето, а покрай това - и за неговите родители. Доскоро то е познавало една учителка, иначе казано "госпожата", плюс още няколко преподаватели по предмети като физическо и чужд език. Преминаването в пети клас обаче е съпроводено с появата на много учители, което често пъти се превръща в стрес за малчугана. Ако досега учителката търпеливо е изслушвала детските му проблеми и е знаела името му, в първите дни на пети клас то ще бъде анонимно за част от преподавателите си. Различните изисквания могат да му изглеждат непосилни, докато се приспособи към тях. Асоциация "Родители", която от няколко години прави наръчници за родители на първокласници, е подготвила такъв и за пети клас.

Пети клас е времето, когато детето не просто преминава в по-различен ритъм, а и започва да утвърждава индивидуалността си. Затова и на тази възраст все по-често ще чувате думата "не" от порасналия вече малчуган, предупреждава наръчникът на асоциация "Родители". Това е времето, когато детето ви става по-тревожно, започва да се затруднява със задачи, които доскоро е решавало без проблеми, постоянно забравя у дома учебници или тетрадки.

Спокойно, не са го подменили с негов двойник

пише в наръчника. Просто преминава през период на адаптация и му е нужно време. Както и на самите родители, за да приемат промяната и да я подпомогнат.

Фактът, че учителите вече са повече, а с класния си ръководител детето общува само няколко пъти седмично, създава у ученика чувство за "невидимост". То може да доведе до объркване и повишена тревожност, но и до опиянение от измамното чувство за "свобода" от опеката на "госпожата". Не е лесно от човек с име да се превърнеш в "номер еди кой си", докато новите учители те опознаят. Още повече, че именно в тази възраст детето има повишена необходимост да бъде забелязано и оценено. Ако това не се случи, реакциите могат да варират от пълно отхвърляне на класния ръководител, през безразличие, до провокативно поведение, с което всъщност хлапето казва "виж ме". В добавка - това е и времето, когато вашият малчуган започва да се превръща в тийнейджър. В класа кипят нови битки за лидерство, идва времето на първите любови. Доколко детето ще преживее този период успешно, зависи и от класния и способността му да контролира тези процеси, но и от родителите.

Какво могат да направят те? Според наръчника добре е самите родители да подпомогнат класния да опознае детето, като се инициират групови екскурзии, пикници или състезания. Препоръчва се също родителите и класният да общуват често - например чрез създаване на мейлинг група, така че да научават регулярно какво се случва в училище. Напоследък много преподаватели и семейства ползват за целта и Фейсбук. Добре е да препоръчате на децата си и към кои други авторитети в училището могат да се обръщат в случай на нужда - педагогическия съветник, помощник-директор. Не би било лошо в началото на петия клас

да усилите контрола

върху изпълнението на училищните задължения, които стават повече. Постепенно ученикът ви ще свикне да се организира сам и тази необходимост ще отпадне. Говорете за живота му в училище - то невинаги е в състояние да формулира проблемите, но от разказите му може да сглобите картинката за онова, което става. При това се стремете да укрепите самочувствието му - не му лепвайте етикети и не казвайте, че се държи като бебе. Спомнете си колко е трудно да започнеш нова работа - е, на малкия ви ученик му е също толкова трудно. Помогнете му да разбере, че е нормално да му трябва време да се ориентира в новата обстановка и постепенно нещата ще се нормализират. Опитайте се да му съдействате да повиши самооценката си.

Често пъти преминаването към множество учители, всеки от които има собствен стил на преподаване и свои критерии, се съпътства от спад в успеха на детето. Помогнете му да разбере, че ниската оценка се отнася само до знанията му в момента, а не до самото него. В противен случай има сериозен риск детето да загуби мотивация. Ниските оценки в никакъв случай не показват, че детето е оглупяло или учителят го е нарочил - просто то е в период на справяне със съвсем различна ситуация.

Освен да го подкрепяте, напомняйте на детето да записва в тетрадката всичко, което изисква учителят - карта, маркери, молив и гума. В противен случай то със сигурност ще забрави половината неща следващия път. Освен това помолете преподавателите още на първата родителска среща да формулират ясни критерии за оценката на децата. След това ги преразкажете простичко на ученика вкъщи - така той ще знае какво се очаква от него и няма да сбърка. Опитайте се заедно с детето да подредите новите изисквания, например във вид на няколко точки - това сваля напрежението и неувереността. Обяснете му положителната страна на това да има много преподаватели - например много възможности за общуване на различни "езици" при представянето на преподавания материал. Не се отнасяйте към оценките лично - достатъчно е, че детето се отнася към тях така. Опитайте да разберете какво му пречи - разсейва ли се, действително ли не разбира материала, било е притеснено или просто мислите му са били насочени към новата игра в телефона на Пепи. В тази връзка директори на училища препоръчват

да не избързвате с покупките на смартфони

- дори и на най-интересния учител му е трудно да се конкурира с това, което се случва в интернет. Неслучайно някои училища дори забраниха мобилните телефони с тъчскрийн дори и в горните класове, за да не разсейват учениците и да не създават отрано "класи" в клас. Да не забравяме и варианта "големите" да му отнемат скъпата играчка. Купете му обикновен мобилен телефон - това е напълно достатъчно.

Що се отнася до подготовката вкъщи, наръчникът посочва, че според много преподаватели е по-добре детето да учи уроците у дома в деня, който са му преподадени, защото е по-лесно да усвоиш материала, докато е "пресен". Постарайте се да изготвите и дневен режим, защото новата възраст въвежда с нови изкушения. Нека има някакви правила, които детето да спазва. Добре е да се разберете с него колко точно време да прекарва пред компютъра и телевизора и да се постараете това да бъде спазвано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай