Изчезнаха документи за чистката в учебниците

Изчезнаха документи за чистката в учебниците   | StandartNews.com

София. Пълна мистерия цари около изследването, поръчано от Комисията за защита от дискриминация върху стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Проучването вбеси форумите и социалните мрежи, защото някои от докладите съдържаха препоръки текстове на Ботев и Вазов да не се използват в уроци например по граматика, защото внушавали етническа нетолерантност.

Изчезнал е протоколът с подписите на комисията, с който е взето решение за проучването. В регистъра на договорите пък липсва документ, с който това изследване е било възложено, разказа шефът на комисията Ана Страшимирова. Тя уточни, че докладът е качен на сайта на комисията по незнайно чие разпореждане няколко дни, преди новите членове на КЗД да встъпят в длъжност.

"Разграничаваме се от него и ще го свалим от сайта още днес", допълни тя. На 14 август, когато медиите вече писаха за нелепите примери в доклада, пък имало опит за проникване в сайта точно на страниците на този доклад.

"Само двама души имат достъп до сайта. Едната е Аспея Алексова, дъщеря на бившия член на комисията Хари Алексов", каза Страшимирова. "Попитах я кой й е наредил да качи документа, но тя не можа да си спомни".Не е ясно и по какви критерии са избрани експертите и организациите, писали докладите върху учебниците.

"Не сме правили конкурс, защото времето ни притискаше. Просто ги обсъдихме в комисията и така взехме решение", каза бившият председател Кемал Еюп, по чието време е правено проучването. Той допълни, че "и сега да бях, пак бих възложил такова проучване". Въпреки че е ръководител на екипа, Еюп не си спомни колко точно пари е взел. Всъщност сумата е малко над 4800 лева. Общо над 52000 е цялата сума, усвоена по проекта, както агенция Стандарт Нюз вече съобщи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай