Вторник,

Изчезнаха документи за чистката в учебниците

От: Failed to load user -
4781
Изчезнаха документи за чистката в учебниците
A
A
A

София. Пълна мистерия цари около изследването, поръчано от Комисията за защита от дискриминация върху стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Проучването вбеси форумите и социалните мрежи, защото някои от докладите съдържаха препоръки текстове на Ботев и Вазов да не се използват в уроци например по граматика, защото внушавали етническа нетолерантност.

Изчезнал е протоколът с подписите на комисията, с който е взето решение за проучването. В регистъра на договорите пък липсва документ, с който това изследване е било възложено, разказа шефът на комисията Ана Страшимирова. Тя уточни, че докладът е качен на сайта на комисията по незнайно чие разпореждане няколко дни, преди новите членове на КЗД да встъпят в длъжност.

"Разграничаваме се от него и ще го свалим от сайта още днес", допълни тя. На 14 август, когато медиите вече писаха за нелепите примери в доклада, пък имало опит за проникване в сайта точно на страниците на този доклад.

"Само двама души имат достъп до сайта. Едната е Аспея Алексова, дъщеря на бившия член на комисията Хари Алексов", каза Страшимирова. "Попитах я кой й е наредил да качи документа, но тя не можа да си спомни".Не е ясно и по какви критерии са избрани експертите и организациите, писали докладите върху учебниците.

"Не сме правили конкурс, защото времето ни притискаше. Просто ги обсъдихме в комисията и така взехме решение", каза бившият председател Кемал Еюп, по чието време е правено проучването. Той допълни, че "и сега да бях, пак бих възложил такова проучване". Въпреки че е ръководител на екипа, Еюп не си спомни колко точно пари е взел. Всъщност сумата е малко над 4800 лева. Общо над 52000 е цялата сума, усвоена по проекта, както агенция Стандарт Нюз вече съобщи. 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички