Иван Илчев пак предупреди за студентски протести

Ректорът на Софийския университет напомни на държавниците за важността на образованието

Иван Илчев пак предупреди за студентски протести | StandartNews.com

София. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев намекна за възможни студентски протести, ако новите управляващи не предприемат действия спрямо исканията на университета. Той призова държавниците да минат от слова към дела.

В приета в края на март декларация на преподавателите и студентите в университета те настояха за повече пари и замразяване на студентските такси. В нея се предупреждаваше, че ако исканията не бъдат взети под внимание, университетът ще покаже силата на протестите.

„Само преди месец и половина академичната общност на СУ "Св.Климент Охридски" прие декларация до НС, в която казахме: Настояваме веднага след изборите НС и новото правителство да вземат необходимите решения. Ако това не се случи университетът ни ще покаже по категоричен начин, че досега се е въздържал от протести не защото няма сила за тях, а защото има опасност тази сила да се окаже твърде голяма", каза Илчев в речта си на Третия международен конгрес по българистика.

Ръководството на Алма матер настоява новото правителство да се заеме със задачата веднага след съставянето си.

„На слова се наслушахме, а с някои от извършените дела все още се борим", каза ректорът.

Той напомни и за важността на образованието. „Еврейска поговорка казва, че ако изпуснеш злато и книга първо вдигни книгата. В последните години често изпускахме златото, без да вдигнем книгата. Призовавам държавата да влезе в ролята си и да подкрепя качеството, защото само то във всяка една област може да ни изведе напред", допълни още Илчев.

В декларацията си СУ поиска увеличаване на студентската издръжка, съответно субсидията на университета; замразяване на таксите, защото и сега не отговарят на доходите и стандарта; национални критерии за хабилитация на преподаватели; средства за стипендии и битови разходи, извън бюджета на висшето заведение; както и парите за научно-изследователска дейност да са обвързани с качеството и резултатите, а не с броя на студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай