Сряда,

Иван Илчев готов да преподпише спорните дипломи

От: Администратор -
129
Иван Илчев готов да преподпише спорните дипломи
A
A
A

Бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев аргументира решението си за печата със собствения му подпис, който предизвика проблеми на част от студентите от випуск 2009 г-а.

"Когато станах ректор се оказа, че трябва да полагам към 18 000 подписа всяка година, което е невъзможно, обясни той пред БНР. - Опитахме да се борим със системата по законния начин. Нищо не стана, макар че ставаше въпрос за промяната на две думи."

Проф. Илчев уточни, че тъй като тогавашното ръководство на СУ не е срещнало разбиране за законова промяна на режима, вместо ръкописен подпис е бил направен печат, равнозначен на подписа на ректора. В края на правителството на тройната коалиция е била направена законова поправка, която упълномощава заместник-ректорите да полагат подпис вместо ректора, поясни още проф. Илчев: "Едно е да полагаш 20 хиляди подписа, друго е шест души да полагат тези подписи."

Илчев допълни, че стотици възпитаници на Софийския университет от въпросния випуск 2009 са отишли да учат в чужбина и не са имали проблем с дипломите си, но тази година по думите му вероятно нотариусите се презастраховат. Илчев декларира готовността си да подпише всеки документ, който се оказва проблематичен заради липсата на ръкописния му подпис.

Всички подписи на ректори се съхраняват в МОН и ако след години трябва да се провери дали една диплома е истинска, се отваря архивът, заяви от своя страна служебният министър на образованието проф. Николай Денков, който коментира темата в БНР. Според него това е единственият подобен случай сред 37 държавни и 14 частни ВУЗ-а у нас.

Може да се потърси промяна в нормативната база, която да облекчи ректорите в това, но в момента, когато това са правилата, всеки е длъжен да ги спазва, подчерта Денков. Той смята още, че администрацията в МОН трябва да стане по-отзивчива към проблемите на хората, за които работи.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията