Искат спешен факултет в Пирогов

Външни фирми ще готвят храната на болните и ще перат чаршафите

Искат спешен факултет в Пирогов | StandartNews.com

София. Изграждането на факултет по спешна медицина в "Пирогов" е една от стъпките за развитие на болницата, която ще предложат новите членове на борда на директорите. В края на миналия месец здравното министерство сложи в управителния съвет на клиниката проф. Димитър Раденовски и проф. Веселин Борисов, за да стабилизират финансовото й състояние.

 

Идеята е факултетът да е част от Медицинския университет, а обучението на студентите и специализантите да се върши в "Пирогов", обясни проф. Раденовски. Също така там да става и поддържането на квалификацията на спешните лекари. За изграждането на факултета обаче ще са нужни около 2 млн. лв.

 

Сред другите идеи за оздравяване на болницата е изваждането на някои стопански дейности и даването им на външни фирми. Става дума за неща като пране, хранене или санитарно обслужване. С аутсорсването ще се цели да се повиши качеството на обслужването за пациентите, както и да се намалят разходите на клиниката. Новите членове на борда искат да се направи и детайлен преглед на финансовото състояние на болницата, за да се реши как ще се погасяват просрочията й. По неофициална информация те възлизат на 7-8 млн. лв. Междувременно от болницата съобщиха, че в нея започва работа специализиран център за лечение на коремните хернии и коремната болка. Той ще се оглавява от доц. д-р Юлий Ванев. Херниите на коремната стена са често срещани заболявания със сериозни последици, затова се създава и центърът.

 

Техническият праща на стажове в САЩ

 

Студенти от Техническия университет в София ще карат стажове в САЩ от това лято. Те са част от споразумение на вуза с американската компания "Уестингхаус". Още това лято между двама и шестима студенти могат да карат практиките си в нейни офиси и съоръжения. Договорът е за три години, каза ректорът проф. Марин Христов.

 

Споразумението е част от подготовката на потенциалния нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", използващ най-модерната ядрена технология в света AP 1000, казват от компанията.

 

"Уестингхаус" ще съоръжи и нови лаборатории със супермодерно оборудване в университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай