Харвард за 14-и път университет №1 в света

Харвард за 14-и път университет №1 в света | StandartNews.com

Харвардският университет остава №1 в света за 14-а поредна година, показва публикуваната днес Академична класация на световните университети (ARWU) за 2016 г. Ранглистата се изготвя от Института по висше образование към Шанхайския университет "Цзяо Тун". Тя е първата публикувана глобална университетска класация и е една от най-влиятелните в света. Представя 500-те най-добри висши училища. Нито едно от тях не е българско. Второ място заема Станфордският университет.

Висшите училища в Топ 10 остават същите като миналата година, но има размествания в позициите им. Например, Калифорнийският университет в Бъркли се изкачва от 4-о на 3-о място, а Оксфорд - от 10-о на 7-о. Първите 18 места заемат само американски и британски университети (15 на 3). Най-челно място от тези на Острова се пада на Кеймбридж - 4-о, а 18-и е лондонският Юнивърсити Колидж. Най-високо класираният университет от континентална Европа е швейцарският Федерален технологичен институт в Цюрих - №19. Второто най-добро европейско висше училище (извън Великобритания) е Университетът в Копенхаген - 31-о място.

Азия се представя различно в тазгодишната класация - университети от Китай и Сингапур пробиват в Топ 100 за първи път. Университетът Цинхуа (Пекин, Китай) заема 58-ата позиция, а Националният университет на Сингапур - 83-ата. Токийският университет (Япония) се връща в Топ 20. Общо 9 университета пробиват в Топ 100 през настоящата година. Сред тях са още Пекинският университет, австралийският Монаш, медицинските училища в Рочестър и Минесота. Общо 27 университета влизат в Топ 500 за първи път.

500-те най-добри университета по света са оценени в ARWU по шест обективни показателя. Методологията е призната за най-надеждната в света. Показателите включват броят на служителите и възпитаниците, спечелили Нобелова награда или Филдсов медал (за особени постижения в областта на математиката), броят на изследователите с висок индекс на цитиране, броят на публикуваните статии в престижни списания като "Нейчър" и "Сайънс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай