Понеделник,

Харчим по 300 лв. за първокласник

От: Администратор -
5380
Харчим по 300 лв. за първокласник
A
A
A

София. Около 300 лева средно харчи българското семейство за тръгването в първи клас на своето дете. Сумата е по-ниска от разходите, които правят родителите за същата цел в Словакия (490 лв.), но най-драстично се различава от тази в Чехия и Полша. Там за тръгването на училище за първи път джобът на родителите олеква с еквивалента на 590 лева.

Данните са от телефонно проучване на PROFI CREDIT в страните, в които оперират компании от групата - България, Чехия, Полша и Словакия.

Същевременно обаче в България е най-висок делът на родителите, които дават джобни пари на своите деца - 84% от родителите у нас смятат това за задължително. За сравнение, в Полша и Чехия това правят две трети от хората (съответно 66% и 64%), а в Словакия - 56%.

Средно у нас джобните са не повече от 20 лева месечно за малките класове, като сумата расте с възрастта. В Чехия, Словакия и Полша средно джобните са около 45 лева. "Заради тръгването на децата на училище и увеличените разходи, част от родителите търсят бързи кредити. Най-често става въпрос за суми от порядъка на неколкостотин лева, със срок за изплащане 3-4 месеца", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор в ПРОФИ КРЕДИТ за България. Всеки трети от родителите у нас обаче не знае за какво детето му си харчи парите.

В същото време българите са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение на децата. 47% от запитаните посочват, че категорично не одобряват този подход, докато например в Чехия този дял е значително по-малък - 25%. Едва 5% от сънародниците ни използват джобните пари като мотивиращ фактор за добри оценки в училище, добро поведение или за помощ в домакинството, а в Чехия и Словакия този метод прилага почти всяко второ семейство.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички