Харчим по 300 лв. за първокласник

В Европа много по-малко родители дават джобни на учениците

Харчим по 300 лв. за първокласник | StandartNews.com

София. Около 300 лева средно харчи българското семейство за тръгването в първи клас на своето дете. Сумата е по-ниска от разходите, които правят родителите за същата цел в Словакия (490 лв.), но най-драстично се различава от тази в Чехия и Полша. Там за тръгването на училище за първи път джобът на родителите олеква с еквивалента на 590 лева.

Данните са от телефонно проучване на PROFI CREDIT в страните, в които оперират компании от групата - България, Чехия, Полша и Словакия.

Същевременно обаче в България е най-висок делът на родителите, които дават джобни пари на своите деца - 84% от родителите у нас смятат това за задължително. За сравнение, в Полша и Чехия това правят две трети от хората (съответно 66% и 64%), а в Словакия - 56%.

Средно у нас джобните са не повече от 20 лева месечно за малките класове, като сумата расте с възрастта. В Чехия, Словакия и Полша средно джобните са около 45 лева. "Заради тръгването на децата на училище и увеличените разходи, част от родителите търсят бързи кредити. Най-често става въпрос за суми от порядъка на неколкостотин лева, със срок за изплащане 3-4 месеца", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор в ПРОФИ КРЕДИТ за България. Всеки трети от родителите у нас обаче не знае за какво детето му си харчи парите.

В същото време българите са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение на децата. 47% от запитаните посочват, че категорично не одобряват този подход, докато например в Чехия този дял е значително по-малък - 25%. Едва 5% от сънародниците ни използват джобните пари като мотивиращ фактор за добри оценки в училище, добро поведение или за помощ в домакинството, а в Чехия и Словакия този метод прилага почти всяко второ семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай