Грeшка ли е да даваме на малчуганите домашни?

Грeшка ли е да даваме на малчуганите домашни? | StandartNews.com

В Япония едва три на сто прекарват време в дълги писмени работи

Там, където не ги възлагат, малките показват по-високи резултати в клас

Помага или пречи на децата домашната работа, давана в училище? Това е тема, по която педагозите в различните страни продължават да спорят. Реформистите в периода на Прогресивната ера в САЩ от края на XIX и началото на XX в. описват домашната работа, давана в училище, като "грях", който ги лишава от времето за игра и днес много критици са склонни да се съгласят. От друга страна, както родителите, така и учителите като цяло считат, че писането на домашното е важно за създаването на академична култура у подрастващите, пише сайтът obekti.bg.

И така, как въздейства домашното? На първо време, писането на домашни е глобален феномен -изследване от 2007 г. с деца от 59 държави показва, че само 7 процента не получават задачи за вкъщи. В страни като Алжир и Мароко едно на всеки пет деца е затрупано с домашни, докато в Япония режимът е по-облекчен и едва 3 на сто от учениците прекарват дълги часове в писане на домашни у дома. Това е любопитна съпоставка, защото именно държавите от Източна Азия са с високи нива на математически познания при учениците и ги извеждат на първите места във всички международни оценявания, докато домашните там са под средното като обем.

В Холандия има сходна тенденция - един на всеки пет ученици от 4-ти клас изобщо не пише домашни, но пък именно четвъртокласниците поставят Страната на лалетата в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това действително повдига въпроса свързани ли са домашните с високото ниво на академичен успех?

На национална ниво отговорът изглежда отрицателен. Оказва се, че и в глобален план писането на големи домашни няма пряка връзка с нивото на академични постижения на нациите. Всъщност статистиката сочи, че най-много домашни се пишат в държави с ниски доходи и сериозни социални неравенства - не точно показатели, на които повечето страни искат да подражават. Вместо това емпиричните изследвания свързват прекалено тежкото домашно натоварване с лишаване от сън, стрес и отражение върху физическото здраве. Точните размери на "тежко домашно" варират според възрастта, но за децата от основното училище дори 30 минути на ден, комбинирани с друг академичен стрес, могат да имат негативно влияние. Изследователи в Китай са свързали домашна работа от два или повече часа на ден със смущения на съня. Също така, когато се създава конфликт за домашна работа между родители и деца, това води до силни негативни емоции и домашна работа може действително да има негативно отражение на академичните постижения.

Може би учителите могат да приложат по-индивидуализиран подход към домашното. Ако учителите са внимателни при избора си на задачи, с оглед на възраст и семейно положение на ученика и необходимостта от развиване на умения, тогава домашните могат да бъдат адаптирани по начини, които да подобрят шансовете за максимален положителен ефект за всеки един ученик.

Училища с норма за работата вкъщи

Няма българско училище, което да не дава домашни работи. Въпросът е какво натоварване и стрес предизвикват те у децата и как са балансирани задачите по различните предмети, които едно дете трябва да изпълнява вкъщи. Някои от българските училища са заложили в правилниците си норми за това колко часа трябва да отделя детето за домашна работа. 119 СОУ например е поставило изискване времето, което децата от първи клас отделят за подготовка на домашните и уроците си у дома, да не превишава един час. За останалите деца от началния курс това време може да бъде максимум час и половина. Учителите, които възлагат домашни на учениците в пети и шести клас, трябва да внимават да не би общото време за работа по тях да отнеме на децата повече от два часа. За седми и осми клас това време е два часа и половина, а за гимназистите срокът, в който трябва да приключат изцяло с ученето на уроци и подготовката на домашните, е три часа. В същото време правилникът посочва, че се забранява на учителите да вземат допълнителни часове за преподаване на нов материал или изпитване на ученици. Все повече училища залагат като възможности за домашна работа не скучната форма на писане на домашно, а правенето на проект по конкретна тема, при това заедно с други съученици. На едни от тях се възлага да намерят материали по темата, а на останалите да подготвят презентацията, която ще бъде направена пред класа. Все по-често с искане за помощ по такива теми децата се обръщат и към сайтове като "Уча. Се", който е качил разработки на повечето от трудните уроци, където с помощта на анимация децата лесно разбират за какво става дума. Неговите видео уроци вече са изгледани над 16 млн. пъти от учениците. Отскоро сайтът прави и друг проект, в който актьори изпълняват творби от най-великите български автори и така творбите на голямата ни литература, дори и да отпаднат от учебника, достигат до съзнанието на децата.

В помощ на писането на домашни работи съществува и друг сайт - domashno.bg. На него са качени напълно безплатно решенията на всички домашни работи от пети до 12-и клас, като така учениците могат да изследват решенията на задачите и да открият начина, по който се е стигнало до този резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай