Понеделник,

Горанов обеща повече пари за образование

От: Администратор -
1161
Горанов обеща повече пари за образование
A
A
A

Повече пари за образование догодина обеща министърът на финансите Владислав Горанов. Това стана часове преди утрешния учителски събор, който ще събере в "Арена Армеец" 12 хил. преподаватели от цялата страна за разяснения на новия образователен закон. "В държавния бюджет за следващата година ще търсим възможности за увеличаване на разходите за образование", увери днес Горанов пред Дарик. Мотивът на правителството е фактът, че парите за наука са инвестиция в човешкия капитал. Финансистът обърна внимание и на глобата от 550 млн. евро, която страната ни е осъдена да плати заради неосъществения проект АЕЦ "Белене".

Горанов увери, че парите няма да се вземат от джоба на данъкоплатците. "Срещу отсъденото има реални активи, които имат цена. Цената на иска и на решението срещу НЕК е съпоставима с цената на активите. Т.е. счетоводно погледно в баланса на НЕК - едни активи ще бъдат заменени с други", обясни министърът. И уточни, че НЕК и руската компания тепърва ще преговарят за това как да се случат нещата. Финансовият министър не пропусна да ни похвали за добрата събираемост от началото на годината. Към 16 юни от данъци и осигуровки в хазната са влезли с 1,2-1,3 млрд. лв. повече в сравнение със същия период за изминалата година. "Координацията между службите и волята, която се проявява за противодействие на укриването на доходи и данъци, дава резултати", увери Горанов.

Неофит благослови учителите

Българският патриарх Неофит благослови учителите ден преди техния събор. Негово светейшество изпрати послание до министъра на образованието и участниците във форума.
"От вашите трудове, от любовта, която влагате в работата си, зависи бъдещето на нашата страна и на човечеството", написа той на учителите. "От вас зависи учениците да придобият не само знания, а и нужните им нравствени критерии, за да станат достойни личности и граждани на България, да са истински полезни и ценни за своите близки и обществото", казва Неофит.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички