Гимназии на дуел за "МталанТ" в нета

Гимназии на дуел за "МталанТ" в нета | StandartNews.com

Над 500 000 гласуваха за седмица, битката продължава до 15 декември на loop.bg

Люта битка за титлата "МталанТ" се разрази в нета. Феновете на двата отбора - на Софийската математическа гимназия (СМГ) и Английската гимназия в Бургас, на старта се заканиха да "превъртят интернета". И наистина взривиха Мрежата, затрупвайки loop.bg с креативни видеа и снимки в подкрепа на своите каузи, които акумулират "лайк"-ове и се прибавят към общия резултат на двете училища. Отборът по математика от СМГ се бори за финансиране на участието си в международно състезание през февруари 2015 в университета "Харвард" в САЩ. Английската гимназия в Бургас пък търси подкрепа за изграждането на "Открита класна стая" в двора на училището. Дуелът на loop.bg ще продължи до 15 декември, когато е финалът на гласуването.

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ

С какво настроение водят битката отборите на СМГ и ГПАЕ? За какво се борят? И как оценяват опонентите си? Пред "Стандарт" отговарят Виолета Найденова от СМГ и Дара Донева от ГПАЕ.

1. Представете отбора си с няколко думи.
2. За какво ще използвате наградата, ако я спечелите?
3. Какво знаете за вашите противници?
4. Как се включихте в битката на loop.bg?
5. Как успяхте да съберете толкова много гласове?
6. Първият "МталанТ" Люба посети училището ви и снима клип с вас. Даде ли ви ценни напътствия?
7. Какво ще кажете на вашите опоненти?

СМГ

С наградата ще идем на състезание в Харвард

1. Когато хората научават, че български отбор е завоювал медали на международно състезание, едва ли си дават сметка за всичко, което стои зад тези успехи. Състезателната математика е като всеки спорт - изисква упоритост и постоянство. СМГ ни дава широко поле за изява и необходимата подготовка, за да постигнем добри резултати. Но също така се намираме сред хора, които ни подкрепят и ни помагат да продължим напред. И все пак, животът ни далеч не е само математика - забавляваме се като всички останали на нашата възраст - излизаме с приятели, ходим на кино, боулинг, излизаме в парка или просто се шляем безцелно по улиците.
2. Паричните средства ще се използват за финансиране на отборите, които ще отидат на състезанието в Харвард. Там ще дадем най-доброто от себе си, за да докажем знанията си и да представим добре България и СМГ.
3. Повечето неща, които научихме за тях, са от снимките в сайта. Изглеждат забавни хора, много от учениците са отличени в конкурси за поезия, литература и изобразително изкуство. Опитват се да направят училището си по-забавно. Намираме идеята за отворената класна стая за оригинална и интересна.
4. Училищното настоятелство, както всяка година, търси финансова подкрепа, за да може отборите на СМГ да участват в международни състезания. Каузата привлече вниманието на "Мтел", които ни предложиха да се включим в надпреварата.
5. Всеки ден на сайта гласуват съучениците ни, учителите, нашите приятели и роднини, както и много от бившите ученици на СМГ, които в момента учат в чужбина или след седми клас са се преместили в друга гимназия.
6. Люба е наистина мила и талантлива. Помогна ни да представим математиката по по-различен начин и ни пожела да продължаваме с успехите си, не само по състезания, но и изобщо.
7. Разбира се, надяваме се, че ще спечелим. Но независимо от това, им пожелаваме да бъдат упорити в преследването на целите си, защото знаем, че обикновено това е пътят към успеха.

ГПАЕ

Борим се за класна стая на открито

1. Отборът или както се казва нашата фейсбук група - Loopers, включва ученици от VIII до XII клас, които са чудесна представителна извадка на ГПАЕ "Гео Милев". Ние сме интересни, забавни, креативни. Всеки притежава уникален талант. При нас винаги се случва нещо интересно.
2. Борим се да спечелим пари, които биха ни осигурили открита класна стая. Нашето училище насърчава различните методи на обучение. Учителите винаги ни напътстват да бъдем отворени към света и креативни. Ако спечелим, в тази стая ще се водят най-различни часове, ще се използва също и за игри, отдих и разговори с приятели. Ще ни бъде много приятно и полезно да имаме възможност да учим навън, да измисляме с учителите интересни класни и извънкласни часове.
3. Те са състезатели, целеустремени, мотивирани за победа, затова са ни достойни противници. Видяхме снимките им, които показват много успехи по математика, физика, химия. Ние също имаме много награди, изявяваме се в областта на изкуството, в спорта, в хуманитарната област, но и в технологиите. Мислим, че и двете каузи са еднакво значими и който и да спечели, ще е заслужено. Пожелаваме им много успехи, да бъдат отдадени на това, с което се занимават, и да го правят с любов.
4. Разбрахме от нашата директорка Милена Андонова, че точно нашето училище е избрано да се включи в надпреварата на loop.bg и много се зарадвахме. Решихме, че за клипа ще снимаме това, в което сме най-уверени, а то е да изразяваме себе си чрез различните си таланти.
5. Публикувахме призив за подкрепа във Фейсбук и в бургаските медии. Гласуваме всеки ден. Всички наши съученици, учители, приятели и родители ни подкрепят. Много бургазлии гласуват за нас, за което сме им много благодарни и сме сигурни в нашата кауза.
6. Беше много забавно, смяхме се заедно, танцувахме, пяхме, снимахме се. Люба ни каза да развиваме своите таланти, да следваме мечтите си, никога да не се отказваме.
7. На учениците от СМГ пожелаваме много първи места и винаги да правят нещата от сърце. На техните учители пожелаваме да бъдат приятелски настроени, да имат търпението и да откликват на идеите на своите ученици и да вярват в тях, както вярват в нас нашите учители.

ДИРЕКТОРЪТ

Нека подкрепим децата, прославящи България
Антони Стоянов,

Нека да обединим силите си за децата, които прославят родината ни. Да подкрепим тяхната воля и желание да докажат твърдението: "България има знаещи и можещи деца, достойни воини в международни математически двубои".

ДИРЕКТОРЪТ

Училището трябва и да е модерно
Милена Андонова,

В Английската гимназия винаги е съществувал уникален дух - на свобода, творчество, бунтарство, влечение към всичко ново и модерно. Старая се той да се запази. Най-важното, на което можем да научим децата ни, е да вярват в себе си, да мислят свободно, да бъдат инициативни, да бъдат съпричастни и благородни, да се учат цял живот и винаги да го правят с доброта в сърцето и широка усмивка. С моите колеги искаме да направим училището за децата любимо, близко място, което е модерно и красиво, да бъде наистина техен втори дом, където могат да учат, да спортуват, да творят, да общуват и да се забавляват. Смятам, че класната стая на открито ще бъде не само приятно място за игри, разговори и отдих, а и полезна част от учебната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай