ГЕРБ иска образованието да стане национален приоритет

ГЕРБ иска образованието да стане национален приоритет | StandartNews.com

София. Парламентарната група на ГЕРБ е внесла законопроект, с който образованието ще бъде дефинирано като национален приоритет. Това съобщиха депутатите Снежана Дукова и Милена Дамянова.

„На първо място, за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет. На второ място е заложен важен елемент като качествено нов подход – приобщаващото образование. На трето място е подкрепата за личностното развитие и разгръщането на центрове за личностното развитие на децата и учениците. Тези центрове ще ангажират най-вече общините. Те се структурират и базират на базата на досегашните ресурсни центрове, които са изградени и на обслужващите звена в сферата на образованието", обясни Дукова.

Тя уточни, че ще се преобразуват и помощни училища, като срокът за това е 5 години.

„Те ще преминат към общините и ще изпълняват областните и общинските стратегии за образователни услуги. Ще акцентираме на гъвкаво образование, финансиране на детски градини и ясли. Широка роля е отредено място на квалификацията на учителите. Този проблем е много важен. Тя става задължителна и ще се провежда в сертифицирани в регистрите на министерството институции, които могат да правят това", каза още Снежана Дукова.

Милена Дамянова от своя страна напомни, че Европейската комисия вече няколко пъти е отправяла препоръки за реформа в образованието.

„Крайно време е да предприемем конкретни мерки за преодоляване на тези дефицити, относно това, че българските деца стоят н а последно място по грамотност", коментира Дамянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай