Понеделник,

ГЕРБ иска образованието да стане национален приоритет

От: Failed to load user -
5753
ГЕРБ иска образованието да стане национален приоритет
A
A
A

София. Парламентарната група на ГЕРБ е внесла законопроект, с който образованието ще бъде дефинирано като национален приоритет. Това съобщиха депутатите Снежана Дукова и Милена Дамянова.

„На първо място, за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет. На второ място е заложен важен елемент като качествено нов подход – приобщаващото образование. На трето място е подкрепата за личностното развитие и разгръщането на центрове за личностното развитие на децата и учениците. Тези центрове ще ангажират най-вече общините. Те се структурират и базират на базата на досегашните ресурсни центрове, които са изградени и на обслужващите звена в сферата на образованието", обясни Дукова.

Тя уточни, че ще се преобразуват и помощни училища, като срокът за това е 5 години.

„Те ще преминат към общините и ще изпълняват областните и общинските стратегии за образователни услуги. Ще акцентираме на гъвкаво образование, финансиране на детски градини и ясли. Широка роля е отредено място на квалификацията на учителите. Този проблем е много важен. Тя става задължителна и ще се провежда в сертифицирани в регистрите на министерството институции, които могат да правят това", каза още Снежана Дукова.

Милена Дамянова от своя страна напомни, че Европейската комисия вече няколко пъти е отправяла препоръки за реформа в образованието.

„Крайно време е да предприемем конкретни мерки за преодоляване на тези дефицити, относно това, че българските деца стоят н а последно място по грамотност", коментира Дамянова.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички