"Еразъм" зарадва 3 млн. студенти

Стипендията за обучение по обмен може да достигне до 400 евро месечно

"Еразъм" зарадва 3 млн. студенти | StandartNews.com

Двадесет и шест години след началото на схемата за обмен на студенти ""Еразъм"" регистрира наскоро своя 3-милионен участник. Най-известната програма на ЕС и най-успешната система за студентска мобилност в света става все по-популярна на фона на растящата младежка безработица в ЕС. Цифрите говорят сами за себе си: в рамките на програмата, създадена през 1987 г., през академичната 2011-2012 г. 250 000 студенти се възползваха от възможността да заминат да учат или да си изкарат стажа в чужбина.

"Еразъм" е по-важен от всякога в периоди на икономически затруднения и висока безработицата сред младите хора. Уменията и международният опит, натрупани от "Еразъм", студентите ги превръщат в по-пригодни за заетост и по-мобилни на пазара на труда", заяви на пресконференция в Брюксел европейският комисар по образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта Андрула Василиу. Периодът на обучение по програма "Еразъм" е между 3 и 12 месеца и кредитите от нея влизат в обучението на студента в университета, от който идва.

Програмата, която миналата година беше изправена пред опасността да бъде отрязана от финансиране от ЕС, сега ще се разшири да включва обмени за учители, както и за доброволци. Благодарение на това допълнителни 4 милиона души се очаква да се възползват от разширената схема през следващите 7 години, отбеляза Василиу. Финансирането на "Еразъм" е предназначено да се повиши с 40% до 14,5 милиарда евро в бюджетния период 2014-2020 на ЕС.

Благодарение на акцента върху опознаването на чужди култури и езици, адаптивността и подкрепването на паневропейският манталитет "Еразъм" осигурява на младите хора

жизненоважни умения

за да се подобрят шансовете им за работа и личностното им развитие. В този контекст мобилността с учебна цел е една от ключовите амбиции на стратегията за растеж и заетост "Европа 2020". Европейската амбиция за мобилност при студентите е тя да се повиши до най-малко 20 % от настоящите 10% до края на десетилетието. В момента само всеки десети студент от ЕС учи или се обучава в чужбина с подкрепата на програма "Еразъм" или други публични и частни средства, a само около 4,5 % от тези получават стипендия по "Еразъм". Сред известните участници на "Еразъм" са датският премиер Хеле Торнинг-Шмид, еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и немският евродепутат Жан Филип Албрехт.

Освен 28-те страни членки, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция също участват в схемата. Хърватия, която се присъедини към "Еразъм" през 2009-2010 г., е страната с най-голямо увеличение на студентите, заминаващи в чужбина (62% ръст през 2011-2012 г.), следвана от Дания (20%), Словения и Турция (17% -17%). Междувременно в Кипър, Исландия и Румъния регистрираха лек спад в броя на студентите по "Еразъм" в сравнение с предходната година.

Най-популярната дестинация е Испания

която е и страната с най-много изпратени студенти в чужбина. Испанските студенти очевидно обичат да пътуват въпреки ниските държавни стипендии за "Еразъм" на стойност от 120 евро месечно. Главната причина зад голямата им мобилност е вероятно фактът, че испанската младежка безработица достигна рекордните 55% за ЕС през февруари. Миналата година средната месечна стипендия в Еразъм беше 252 евро, към която университетите понякога добавят допълнителни суми. Тоест студентите в обмена получават почти средната заплата в България (396 евро за март) - скромна субсидия за по- скъпите скандинавски страни, но добър старт в другите членки.
Според данните на Европейската комисия, българите са били само 1837 от 250 000 участници на "Еразъм" миналата година. Тази цифра е значително по-ниска от студентите от Гърция (3,437), Румъния (4,604), Полша (14,234) или "Еразъм" лидерът Испания (36,183). От включването на България в програмата преди 13 години до академичната 2009-2010 г. общо 9212 български студенти са заминали по "Еразъм" да трупат знания зад граница, а до тази дата у нас са дошли 2544 международни студенти.

Сред българските участници на програмата е и Мартин - на 27 г. от София, който изкара един семестър бакалавърски курс по информатика в University of Birmingham в Англия. "Въпреки че за много от студентите "Еразъм" е най вече за

купони и международни приятелства

всеки сам си решава как и колко да се възползва от програмата. Освен че ме научи на самостоятелност и как сам да се оправя в една чужда държава, половината година в Бирмингам ме накара да осъзная, че никога не бих могъл да живея в Англия. Там израснах като личност, подобрих езиковите и си умения и имах възможност да уча в модерен и добре изграден университет. Още по важно - връзките ми от Еразъм ми помагат до ден днешен, защото получих възможност да работя задочно в семейната фирма на един от приятелите ми, с когото се запознах през престоя ми в Англия. Освен че намерих добри колеги от цяла Европа и че посетих нови места, светогледът ми се разшири значително и се научих да разсъждавам по европейски начин", казва Мартин. Животът ми коренно се промени, но не просто от само себе си, а защото учих усилено и се постарах. "Еразъм" е възможност, ключ за врата, която ние сами можем и трябва да отворим."

Освен шанса за добиване на знания в чужбина зад граница от 2007 г. насам програмата "Еразъм" подкрепя и професионалните стажове в чужбина, които стават все по-популярни. Допълнително под програмата "Еразмус Мундус" европейските студенти имат възможност да участват в магистърски програми и следдипломни квалификации и в трети държави извън ЕС. Целта на програмата е да привлича и чуждестранни студенти в Европа, които по идея могат да подпомагат модерното развитие на изоставащите им страни след завръщането им по родните си места. От друга страна "Еразмус Мундус" е често критикувана за "източването на мозъци" от бедни региони. По официалната версия на ЕС мисията на схемата е насърчаването на междукултурното разбирателство чрез сътрудничеството в сферата на висшето образование.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай