Ексцентрикът реформатор

Ексцентрикът реформатор | StandartNews.com

"Реформата в образованието е като тази в гробищата - няма подкрепа отвътре". Просветният министър Тодор Танев започна мандата си с тази крилата фраза. Както и с обяснението, че самият той бил потърпевш от българското образование, защото имал три деца. Няколко месеца по-късно той стана първият министър от кабинета "Борисов", чиято оставка бе поискана. Първо от БСП, след като Танев си позволи пред ученици от Враца твърде нестандартна интерпретация на заслугите на известни химици, включително носители на Нобелова награда. Видео, разпространено в нета, показа как той

детронира Фредерик-Жолио Кюри като учен втора категория

и обикновен мъж на жена си. Всъщност тази изява на Танев е типична за неговия светоглед - той явно предпочита да бъде виждан по-скоро като ексцентричен иконоборец, който руши установените авторитети. Изявлението му за Кюри и фамилия бе именно такъв опит за послание към децата, което обаче му навлече критики и от премиера за твърде фриволните му тълкувания на общоприетото.

Танев обаче твърде скоро показа, че наистина не се бои да лансира идеи, които се приемат нееднозначно от обществото. Явно не се бои и да бъде осмиван, когато отстоява позиция, все едно каква. Първите лансирани от него идеи бяха удар извън "вратата" - идеята да бъде създаден колеж за хората от третата възраст, в който те едновременно да учат и да бъдат обект за изучаване. Той лансира предложението си първо във Фейсбук, след което събра доста отрицателни оценки от хора, отказващи да бъдат опитни зайчета в една система, която и без това си позволява твърде много опити с хората. Следващите предложения на министъра обаче показаха, че той действително има една по-нестандартна визия за образователната система, която обществото невинаги е готово да приеме. На мястото на вуза "Трета възраст" дойде идеята му за професионални колежи, които да позволят подготвяне на висококвалифицирани специалисти със средно образование и майсторски разред. Този път обаче Танев си написа домашното и идеята му бе консултирана с бизнеса, който отдавна се оплаква от липсата точно на такива специалисти. Така министърът донякъде компенсира факта, че коалиционните партньори от ГЕРБ го поотстраниха лекичко от идеите за реформа в средното образование, като внесоха свой собствен законопроект за училищата. Впрочем скоро го остракираха и своите, или поне част от Реформаторския блок, създател и кадър на чийто Граждански съвет е професорът. Самият той доста бързо се еманципира от хората, които го излъчиха и после се отдръпнаха от него. Превърна се в свой сред чужди и чужд сред свои. Особено след като, без да ще, си навлече гнева на доста директори и учители, когато по време на матурите през пролетта ги обвини индиректно, че изпитният тест е изтекъл благодарение на тях. Идеята му вероятно бе по този начин да защити служителите на министерството, но на практика под удара на това обвинение попаднаха десетки квестори, въпреки че виновните вероятно са само неколцина. Въпреки това Танев направи нещо, което не посмя да стори никой от колегите му - затегна гайките на изпита така, че течовете да бъдат ако не спрени, поне сведени до минимум, като въведе видеонаблюдение по време на целия изпит. Следващата му идея да раздели матурата на модули и да поднася на учениците тестовите въпроси на порции вероятно също ще намалят изтичането. "Имаше опити да се каже, че някой си купил матурата и чакал отговорите, пък друг не му ги дал.

На който си е купил матурата, ще му възстановя сумата

за да не излезе, че се е минал", заяви в характерния си стил професорът.
С присъщия си нестандартен подход Танев бръкна и в друга рана на образователната система - фиктивно записаните ученици в малките училища, където с тази практика директорите опитват да "вържат" делегираните си бюджети. Министърът оповести, че имал свои собствени сведения за такива ученици и ще прави лични проверки по "внезапни маршрути", за да улови лично "фантомите" на образователната система. Малко по-късно се сети да се извини на голямата част от учителите, които вероятно "не заслужават подобни остри мерки". Вероятно всички подобни действия ще му спечелят немалко врагове, но в общи линии печелят и симпатии. Не на последно място, защото Танев винаги е с единия крак извън официозното говорене и канона, а това обикновено изненадва. Проблемът е само в това, да не настрои срещу себе си общността, за която прави реформите. Защото тогава репликата, с която започна мандата си, ще се окаже повече от вярна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай