Четвъртък,

ЕК удря рамо на МОН

От: Администратор -
ЕК удря рамо на МОН
A
A
A

Европейската комисия и Европейският научноизследователски съвет (ERC) ще съдействат активно за набирането на максимален брой кандидати за оценители на научните проекти за центрове за върхови постижения и за компетентност по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР).

Еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и председателят на ERC проф. Жан Пиер Бургиньон са поели такъв ангажимент пред министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Те подкрепят неговото решение да се обяви централизиран конкурс за избор на външни независими оценители на научни проекти, каквато е практиката в ЕС.
Разговорите с комисаря Моедас и проф. Бургиньон се проведоха днес в Брюксел, където министър Денков участва в конференцията „ERC: отвъд първите 10 години".

Проф. Денков благодари за независимата международна оценка на научната и иновационната система на България, проведена по искане на нашата страна през 2015 г. Той информира своите домакини, че препоръките от тази оценка ще бъдат взети предвид при актуализацията на Стратегията за развитие на научните изследвания. Работата по този документ приключва.

Предстои той да бъде представен за обществено обсъждане в края на март 2017 г.
На срещите с еврокомисаря Моедас и проф. Бургиньон беше подчертана важността на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. – тъкмо в периода, в който ЕК ще обсъжда следващата Рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации за периода 2021 – 2028 г. Бяха дискутирани също приоритетите на българското председателство в областта на научните изследвания и иновациите.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички