Сряда,

Децата на бежанците с образователни карти

От: Администратор -
Децата на бежанците с образователни карти
A
A
A

Децата на бежанците ще трябва да имат карта за образователното си ниво до момента, за да бъдат записани в родните училища. Това гласи Наредба на МОН, която бе утвърдена от министър проф. Николай Денков. 

Картата е неразделна част от протокола за проведено събеседване, с който специална комисия ще насочва децата в кой клас да учат, както и дали е необходимо допълнително обучение по български език и по други предмети. Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани и към професионално образование.

Тази карта е в синхрон с идеята за въвеждане на европейска квалификационна карта за бежанци, обсъждана в Съвета на Европа. Тя ще се попълва от приемащата страна и ще служи при търсене на работа в целия ЕС.

В заявлението за прием в училище, което се подава до Регионалното управление на образованието (РУО), родителят или настойникът на детето бежанец ще посочва ниво на владеене на български език, информация за посещавани курсове, майчиния език на детето, какви други европейски езици владее и на какво ниво.

Преди записването е необходимо да се посочи също последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът. Комисията в училище предлага също и в какъв профил или специалност от професия да учи детето, както и формата на обучение - задочна, индивидуална, самостоятелна или вечерна. РУО трябва да съдейства и за осигуряване на преводач за събеседването.

Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок. Ако записаните между V и X клас не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.

Ако ученикът не може да валидира компетентностите по всички учебни предмети за предходния клас или етап на образование до края на учебната година, той има право да бъде записан в следващ клас при успешно завършено обучение на класа, в който се е обучавал през съответната учебна година. До три учебни предмета от предходния клас могат да бъдат прехвърлени за валидиране през следващата учебна година.

Когато ученикът не валидира прехвърлените до три учебни предмета, той не получава свидетелство за основно образование или удостоверение за първи гимназиален етап. По преценка на комисията при слаби резултати ученикът може да повтори класа или да бъде върнат в предходен клас, но не с повече от три години под класа, в който се е обучавал през съответната учебна година.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички